Доступність посилання

ТОП новини

«Афганці» й чорнобильці ледве не взяли штурмом Раду


Ліквідатор чорнобильської катастрофи на інвалідному візку біля стін ВРУ, Київ, 20 вересня 2011 року
Ліквідатор чорнобильської катастрофи на інвалідному візку біля стін ВРУ, Київ, 20 вересня 2011 року

Київ – Акція протесту під стінами Верховної Ради переросла у бійку з міліцією. Обійшлося без жертв. Утім, провладним депутатам довелося обіцяти мітингувальникам поступки зі свого боку. Розгляд суперечливого законопроекту, що скорочує пільги 16 категоріям українських громадян, відкладено. Утім, учасники та організатори протесту кажуть, що наполягатимуть на тому, щоб документ, вже ухвалений у першому читанні, був взагалі скасований.

Афганці і чорнобильці штурмують парламент
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00


«Брехун! Брехун! Брехун!» – так учасники акції протесту воїнів-афганців та чорнобильців проти скорочення соціальних гарантій реагували на звернення до них керівника фракції Партії регіонів Олександра Єфремова.

Головний парламентський регіонал вийшов до мітингувальників вже після штурму Верховної Ради. Понад 3 тисячі учасників протесту прорвали міліцейські кордони, зламали огорожу навколо площі Конституції і впритул наблизилися до будівлі парламенту, притиснувши до стін вишикуваних у кілька рядів бійців «Беркуту».

Свою рішучість протестувальники пояснювали просто.

«Я інвалід 2-ї групи. Троє діток, а в мене ту останню тисячу забрали», – сказав чорнобилець Микола.

«В нас забирають те, що ми заслужили. Відміняють наші пільги», – пояснив афганець Олександр.

Крім того, учасники мітингу звинуватили «Беркут» у застосуванні проти них сльозогінного газу.

У свою чергу депутат він «Нашої України – Народної самооборони» Микола Катеринчук, який також спілкувався з мітингувальниками, причини акції та подальшого збурення пояснив так: «Обурення викликав законопроект 9127. Змістом цього законопроекту є повна ревізія всіх соціальних гарантій, що існують у державі. Особливо цинічними виглядають норми про скасування пільг ветеранам війни і чорнобильцям. Ветерани війни недоотримають пільг на суму від 2 мільярдів гривень до 6 мільярдів гривень, особи, що постраждали від чорнобильської катастрофи, недоотримають пільги на суму до 4 мільярдів гривень, діти війни можуть недоотримати до 12,5 мільярдів гривень».

Контент створений користувачами


Контент створений користувачами

Єфремов не злякався мітингувальників?

Зрештою, Олександр Єфремов заявив, що закон про обмеження соціальних гарантій не розглядатиметься цього тижня. За його словами, між депутатами та протестувальниками відбулася «доволі складна, емоційна та іноді навіть чоловіча розмова».

Також, сказав Єфремов, було прийнято рішення відтермінувати ухвалення закону в цілому до узгодження його тексту з громадськими організаціями, які захищають права воїнів-афганців, чорнобильців та інших категорій громадян.

«У моєму житті є досвід роботи з великою кількістю людей, коли були дуже складні ситуації, мабуть, навіть складніші, ніж та, що склалася зараз. Мені це доводилося проходити, тому страшно чи не страшно – це таке питання. Зараз ми створимо робочу групу за участі тих, хто прийшов до будівлі Верховної Ради. Ця група буде відпрацьовувати за даним законопроектом усі питання, що є. Тоді вже буде ухвалюватися остаточне рішення», – запевнив Єфремов.

Через три години після штурму парламенту представників мітингувальників провели до будівлі Кабінету Міністрів, нібито для зустрічі з віце-прем’єр-міністром Сергієм Тігіпком. Пізніше Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що у Кабміні вирішено створити робочу групу щодо розгляду питання обмеження пільг.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG