Доступність посилання

ТОП новини

У бюджеті не вистачає коштів на пільги – експерти


Київ – Україна успадкувала від Радянського Союзу систему пільг та привілеїв, яка на сьогодні набуває загрозливого масштабу, вважають експерти. Про це вони заявляли сьогодні на прес-конференції під назвою «Правда і міфи про реформування пільг та соціальних гарантій в Україні». На думку учасників дискусії, які щойно завершили своє дослідження на тему пільг, у цьогорічному бюджеті не вистачає коштів для пільговиків, а нещодавні законодавчі зміни дозволять урядовцям власноруч керувати соціальними видатками та знижувати їх розмір.

За останніми даними Міністерства праці та соціальної політики, близько 13 мільйонів українців – пільговики. На задекларовані пільги витрачається щонайменше 5 мільярдів доларів щороку. Безкоштовно у міському транспорті їздять 24 мільйони українців, і майже п’ять мільйонів мають право безкоштовно користуватися міжміським транспортом.

Держава не в змозі виплачувати усі задекларовані законом пільги – бюджету просто не вистачить, стверджує економіст Олександр Жолудь.
Олександр Жолудь

«Жоден уряд, не тільки цей, але й попередній, жодного року не виконував усіх субсидій. Немає коштів на усі ці пільги. Оптимальний варіант – скасувати ці пільги, але таке рішення було б дуже непопулярне, навіть незважаючи на те, що в країні ці пільги не працюють. Відповідно, матимемо те, що й у попередні роки – не буде повних виплат», – каже експерт.

Чиновники потай скасовують пільги – правозахисник

Чиновники скасовують пільги потай, запевняє виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський. Він згадує про те, що зі змінами в законі «Про державний бюджет» ліквідована низка пільг для чорнобильців, дітей війни та військовослужбовців. Видатки пільговикам скорочуються, але в той же час бюджети держорганів зростають, особливо правоохоронних, зазначив правозахисник.
Володимир Яворський

«Державні органи почали жити за рахунок соціально вразливих груп населення. Це призводить до збільшення розриву між бідними і багатими», – стверджує Володимир Яворський.

Влада це спростовує. Виплати пільговикам лише збільшуються, запевняє голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Валерій Баранов.

«Жодного зниження, хоча б на одну копійку не було. Було виключно збільшення видатків на різні статті», – запевняє депутат.

Урядовці будуть задобрювати пільговиків – Олег Ляшко

Зміни в законі дозволяють уряду вручну керувати соціальними видатками і використовувати це у передвиборних перегонах, запевняє позафракційний депутат Олег Ляшко.
Олег Ляшко

«Уряд отримує можливість, по-перше, в ручному режимі керувати мільярдами коштів, а, по-друге, розпоряджатися ними відповідно до політичної кон’юнктури. Вони хочуть напередодні виборів шляхом ручного управління здійснювати доплати, задобрювати певні категорії громадян, щоб залучитися їхньою підтримкою», – вважає депутат.

Відповідно до змін у бюджеті, Верховна Рада збільшила його доходи на майже до 300 млрд гривен, а видатки – до 336 мільярдів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG