Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан посилює контроль за духовною діяльністю


Нижня палата парламенту Казахстану в середу схвалила два законопроекти, що посилюють контроль за духовною діяльністю в переважно мусульманській країні, яка визнала релігійний екстремізм загрозою своєї стабільності.

Влада нафтовидобувного Казахстану, найбільшої і найбільш успішної економіки Центральної Азії, цього року вперше зіштовхнулася з войовничістю ісламістів, вже знайомою сусідам, що межують з Афганістаном.

«Саме зараз настав час, коли тісна взаємодія і конструктивний діалог держави з релігійною спільнотою здатні не допустити поширення в нашій країні таких крайнощів як бездуховність, радикалізація релігійних поглядів», – сказав депутатам Кайрат Лама Шаріф, глава Агентства у справах релігій, створеного цієї весни указом президента Назарбаєва.

У травні три людини загинули в результаті двох вибухів протягом тижня в різних частинах Казахстану, біля будівель Комітету національної безпеки.

Влада відмовилася визнати це терактами. Влітку поліцейські вступили в сутичку з бойовиками. Наприкінці серпня прокуратура повідомила, що в нафтоносній західній Атирауській області за підозрою в спробі організації «терористичного акту затримані два десятки осіб, а один – убитий, оскільки чинив опір».

Аналітики кажуть, що бойовики, роками воювали в Афганістані і Пакистані, просочуються в сусідні країни Центральної Азії, через кордони, які погано охороняються, пропагуючи джихад, або «священну війну» з невірними.
XS
SM
MD
LG