Доступність посилання

ТОП новини

У Вашингтоні «двадцятка» спробує «розігнати хмари» над фінансами


Брюссель – Нова потужна хвиля сумнівів щодо спільної європейської валюти знову тяжіє над світовими ринками. Офіційна причина відома: неспроможність Греції сплачувати свої рахунки. Інший чинник перебуває за океаном: економіка США засвідчує послаблення. Тим часом, коли у єврозоні все частіше поговорюють про неминучість її банкрутства, фінансові чільники вказують на інші причини кризи. Йдеться про слабкість європейської банківської системи, яка, списавши грецькі борги, потребуватиме нових грошових вливань. Про зловісні хмари над світовими фінансами упродовж вихідних говоритимуть чільники світових банків та представники країн групи двадцяти, які зберуться у Вашингтоні.

Попри гучні заяви та все більше «затягування пасків», Афінам довіряють усе менше. До Греції регулярно їздить група експертів, щоб перевіряти, чи виконують греки взяті на себе зобов’язання щодо скорочення витрат та активного «латання дір» у бюджеті.

Світові ринки знову засвідчили рекордне падіння індексів. Водночас настало й суттєве скорочення вартості первинних продуктів: нафти, металів, – тобто, речей першої необхідності для росту світової економіки.

Тим часом Брюссель все більше схиляється до думки, що хоча криза у фінансовій сфері Європи і має грецьке походження, проте рятуватися від неї можна лише шляхом нової рекапіталізації великих європейських банків. Саме про це напередодні зустрічі у Вашингтоні голів фінансів країн «Групи двадцяти» заявив єврокомісар із валютної політики та економіки Оллі Рен.

На це ж звертає увагу і провідний європейський фінансовий експерт та професор Вільного брюссельського університету Ерік Де Келенер, який переконаний, що європейська спільнота постала перед новою банківською кризою.

«Нам ще не кажуть цього вголос, але ми перебуваємо на порозі нової банківської кризи, – вважає європейський фахівець. – Натомість ми показуємо пальцем на проблеми Греції, наказуючи її лідерам наводити лад та впроваджувати все нові й нові заходи заощаджень. Насправді, якщо ми (країни єврозони) самі не полегшимо їм цього боргового тягара шляхом його поглибленої реструктуризації, кризі покласти край не вдасться».

«Велика двадцятка» обіцяє рішучі заходи

Але проблеми єврозони тяжіють і над іншими світовими валютами. Тому на зустрічі у Вашингтоні, безумовно, намагатимуться переконати лідерів європейської співдружності, щоб ті вже найближчими тижнями нарешті спромоглися на рішучі антикризові кроки. Про це, за останніми повідомленнями агенції Reuters, заявив міністр фінансів Сполучених Штатів Тімоті Ґайтнер.

Він каже, що над світовою системою фінансів тяжіють «дві хмари»: європейська валютна криза та глибока заклопотаність ситуацією та викликами, що постали перед Сполученими Штатами.

Щойно «Група двадцяти» найпотужніших економік світу заявила, що робитиме все для продовження росту та підтримки банківської системи.

Наразі не відомо, чи вдасться розвіяти ці нові зловісні хмари спільними зусиллями міністрів фінансів «Групи двадцяти», Міжнародного валютного фонду та Світового банку, які, вочевидь, проведуть бурливі вихідні в американській столиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG