Доступність посилання

ТОП новини

Посол США: Україна лідирує у збереженні культурної спадщини


Церемонія надання ґранту Національному заповідникові «Софія Київська», Київ, 23 вересня 2011 року. Учасники церемонії міністр культури України Микола Кулиняк. Генеральний директор національного заповідника Неля Куковальська та Посол США в Україні Джон Теффт
Україна посідає одне з чільних місць серед 170 країн світу, які беруть участь у конкурсі Американського посольського фонду зі збереження культурної спадщини. Про це повідомив посол США в Україні Джон Теффт на церемонії надання ґранту Національному заповідникові «Софія Київська».

«Якщо подивитись на проект від заповідника «Софія Київська», то він не має рівних собі, - зазначив посол США в Україні. – Адже йдеться про реставрацію настінного живопису Михайлівського Золотоверхого собору, які нині зберігаються у стінах Святої Софії».

Джон Теффт також зауважив: «Якщо взяти до уваги, що серед реставраторів буде відомий італійський фахівець, то проект можна розглядати як можливість для українських реставраторів отримати нові знання».

Мозаїка 12-то століття з Михайлівського Золотоверхого собору із зображенням Біблійної сцени Євхаристії, Київ, 23 вересня 2011 року
Реставрація настінного живопису XII століття – не перший український проект за фінансування американського посольського фонду. Раніше фонд підтримував реставрацію дому-музею Антона Чехова в Ялті, львівської синагоги «Золота роза», дерев’яних церков Закарпаття.

Посольський фонд США було створено 10 років тому для сприяння збереженню культурної спадщини різних народів. За цей час на підтримку понад 650 проектів у ста двадцяти державах світу було витрачено понад 29 мільйонів американських доларів.
XS
SM
MD
LG