Доступність посилання

ТОП новини

Аббас звернувся до учасників Генасамблеї ООН за підтримкою


Президент Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас
Палестинський керівник Махмуд Аббас виступив на сесії Генеральної асамблеї ООН, де звернувся до учасників засідання Генасамблеї за підтримкою у визнанні державної незалежності Палестини.

«Мені хотілося б повідомити вам перед початком свого виступу про те, що я як президент Палестинської держави і голова виконкому Організації визволення Палестини подав шановному генеральному секретареві ООН Пан Ґі Муну заяву з проханням про прийняття до числа повноправних членів ООН Палестини з кордонами на 4 червня 1967 року, з Єрусалимом як столицею», – заявив президент Палестинської національної адміністрації.

Він назвав себе «президентом Палестинської держави», яку палестинці односторонньо проголосили ще 1988 року й яку попри те, що її фактично не існує, визнали відтоді в тій чи іншій формі понад 120 країн – понад дві третини членів ООН, але не сама Організація Об’єднаних Націй.

Він також згадав свою посаду керівника Організації визволення Палестини – колись потужного руху, який нині існує переважно на папері, але досі залишається єдиним міжнародно визнаним легітимним представником палестинського народу. Організація визволення Палестини нині має в Генеральній асамблеї ООН статус спостерігача як недержавне утворення.

За словами Махмуда Аббаса, позиція Ізраїлю з питання про будівництво єврейських поселень на палестинських територіях зробила неможливим продовження двосторонніх переговорів, однак палестинці готові відновити їх, якщо ця позиція зміниться.

Ізраїль та Сполучені Штати висловили жаль у зв’язку з поданням палестинцями заявки на визнання незалежності і знову закликали владу Палестинської національної адміністрації до переговорів.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу, виступаючи в ООН на засіданні Генеральної асамблеї, сказав, що палестинцям уже час визнати право Ізраїлю існувати як єврейська держава. Він також зазначив, що Палестинська адміністрація повинна спочатку домовитися про умови миру з Ізраїлем, а вже потім заявляти про створення суверенної держави.

Україна поки не визначилась зі своєю позицією під час голосування, заявив днями прес-секретар українського МЗС Олександр Дикусаров. Він також зазначив, що «Україна послідовно підтримує право палестинців на самовизначення і створення в майбутньому незалежної палестинської держави, яка співіснувала б у мирі й безпеці з Ізраїлем». Але при цьому речник МЗС наголосив: «Ми переконані, що вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту можна досягти лише шляхом переговорів…».

Росія тим часом заявила, що підтримає визнання в ООН палестинської незалежності.

Для визнання як незалежної держави і прийняття до членів ООН необхідне рішення Ради безпеки ООН; США вже заявили, що використають там своє право вето. Але Генеральна асамблея може символічно проголосувати за визнання за палестинцями статусу «держави-не члена ООН».

На Західному березі Йордану в п’ятницю сталися сутички між ізраїльськими військовими та палестинцями. Неподалік міста Наблус у сутичці між жителями єврейського поселення і палестинцями загинув один палестинець, троє були поранені.
XS
SM
MD
LG