Доступність посилання

ТОП новини

Візит Януковича до Москви: складні питання залишилися без відповідей


Президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв, 4 жовтня 2010 року
Президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв, 4 жовтня 2010 року

Москва – У підмосковній резиденції Завидово в суботу відбулися переговори Президентів України та Росії. Ще напередодні і українські, і російські експерти передбачали, що не варто чекати особливих проривів у вирішенні складних проблем, зокрема, щодо ціни на газ.

Свою зустріч з українським колегою Дмитро Медведєв почав з розповіді про останні новини російського політичного життя, а саме про те, що на з’їзді партії «Єдина Росія» Володимир Путін висунутий кандидатом на главу держави на президентських виборах 2012 року.

Після цього Медведєв запропонував обговорити найбільш насущні проблеми російсько-українських відносин, що стосуються, зокрема, енергетичної співпраці та прикордонних питань.

Віктор Янукович у свою чергу подякував російському президентові за можливість такої зустрічі, до моменту якої накопичилося багато проблем, що потребують вирішення.

Торкнувшись питань співробітництва у сфері енергетики, Президент України висловив впевненість, що їх вдасться вирішити конструктивно. «Із урахуванням того, що нам вдалося зробити за останні півтора року – стабілізувати економічну співпрацю та багато іншого, – ми і тут підійдемо правильно й конструктивно до вирішення питань», – зазначив Янукович.

Газова труба спотикання

Президент України також наголосив, що у співпраці між двома державами у сфері енергетики «існує певна тривога».

Ще напередодні переговорів двох Президентів спостерігачі попереджали, що обговорення ціни на газ не буде на них пріоритетним, а, найімовірніше, ітиметься про можливий вступ України до Митного союзу з Росією, Білоруссю і Казахстаном. І хоча в інформаційних повідомленнях після переговорів не йшлося про те, що ця тема обговорювалася, експерти вважають її основною в двосторонніх відносинах.

«Ситуація непроста, – каже директор російського Інституту країн СНД Костянтин Затулін. – Вона пов’язана навіть не з цінами на газ, а з серйозним вибором, який повинна зробити Україна на користь кроків в одному або іншому цивілізаційному напрямку. Зрештою, питання стоїть саме так: не скільки буде коштувати газ або газова труба, а чи готові ми в Росії і в Україні розвивати теми інтеграції і зберігатися в загальному економічному просторі. Така дилема, і з одного маху вирішити ці проблеми не вдалося. Вони виникли як закономірний наслідок паузи в російсько-українських відносинах після Харківських угод, нереалізованих надій».

«Виникло відчуття, що ми намагаємося подолати прірву, що виникла за часів Ющенка, в два стрибки, а так не буває. Мені здається, не потрібно підігрівати навколо цих питань очікування, ажіотаж. Чим менше буде сьогодні зосереджено навколо цього увагу, тим легше буде досягти прийнятного рішення. А іншого, крім як компромісного рішення, в даному випадку я не бачу. Кожна країна повинна зробити півкроку назад від своїх виняткових наполягань», – зазначив Затулін у коментарі для Радіо Свобода.

У пошуках компромісу

Напередодні щодо можливого компромісу у відносинах України і Росії висловився і колишній речник «Нафтогазу України» Валентин Землянський.

«Як на мене, він можливий у площині, про яку говорила російська сторона (єдиний економічний варіант, який я бачу на сьогодні), – це питання створення або консорціуму, або спільного підприємства на базі виділеної компанії з управління газотранспортною системою, – сказав Землянський в інтерв’ю Радіо Свобода. – Тобто, якщо «Укртрансгаз» виокремлять зі структури НАК «Нафтогазу», на його базі ми можемо очікувати рішення про створення консорціуму або спільного підприємства. Але про поглинання всього українського нафтогазового сектору (про що постійно говорила російська сторона) мови йти не може».

Так чи інакше, переговори українського та російського Президентів не дали відповіді на жодне зі складних питань двосторонніх відносин. Після розмови з Дмитром Медведєвим Віктор Янукович сказав, що сподівається найближчим часом на проведення чергового засідання українсько-російської міждержавної комісії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG