Доступність посилання

ТОП новини

Від переговорів Януковича у Москві не слід очікувати проривів – експерти


Москва – У суботу в Москві відбудуться переговори Президента України Віктора Януковича з його російським колегою Дмитром Медведєвим. У Москві повідомили, що в розмові візьме активну участь і керівник російського уряду Володимир Путін. Українські дипломати очікують, що керівники держав обговорюватимуть співробітництво передовсім у високотехнологічних сферах, а не ціну на газ.

Більшість фахівців сходяться на думці, що від суботніх переговорів Януковича і Медведєва в Москві не слід очікувати проривів у питанні ціни на газ. Тому на перший план вийде інша тема, а саме вступу України до Митного союзу. Директор Міжнародного інституту політичної експертизи Євген Мінченко висловив упевненість, що Росія на даний момент зацікавлена головним чином в інтеграції України в єдиний економічний простір, а вирішення питання про ціну на газ важливіше для Україні.

«Проривів чекати в цьому напрямку безглуздо. Тому потрібно заздалегідь знизити рівень очікувань. Сьогодні це основне питання в російсько-українських відносинах, але українська сторона все хоче звести до цієї теми, а російська сторона бачить ще один аспект, а саме потенційний вступ до Митного союзу. Російська позиція вже очевидна. Консорціум уже не цікавий, частковий доступ до труби вже не цікавий. Цікава повноцінна інтеграція України в єдиний економічний простір», – зазначає директор Міжнародного інституту політичної експертизи.

Від глобальний проблем до конкретних

Із Євгеном Мінченком згоден і аналітик компанії «Трійка Діалог», фахівець із газових питань Валерій Нестеров. Він каже, що доля переговорів залежатиме від вирішення глобальних питань.

«Слід співвідносити за важливістю питання глобальні, тобто вступ до Митного союзу, та енергетичну сферу – газові питання. Можливо, що від того, як будуть йти переговори і вдасться досягти домовленості з макрополітичних і макроекономічних проблем, від цього буде залежати і доля переговорів по газу», – зауважив Нестеров.

За даними газети «КомерсантЪ», на переговорах у Москві Віктору Януковичу запропонують визначитися: або Україна вступає в Митний союз і зберігає для себе російський ринок, або не вступає і втрачає його. Розмова очікується жорстка, пише видання.

«Газовий» лист

Що стосується ціни на газ, то низка російських діячів, серед яких ветерани збройних сил, у відкритому листі закликали російську владу переглянути позицію з газового питання. На їхню думку, це знизить напруженість, яка шкодить економічній і політичній безпеці Росії.

Ескалація газового конфлікту між Україною і Росією, зазначають підписанти листа, призведе до втрати завоювань у відносинах двох країн, яких, як вважають автори, вдалося досягти за час президентства Януковича.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG