Доступність посилання

ТОП новини

Уряд заклав у бюджет-2012 чинну газову угоду


Київ – Україна хоче від Росії та Європейського Союзу ясності щодо перспектив використання газотранспортної системи. Про це заявив прес-секретар прем`єра Віталій Лук’яненко, коментуючи позицію України у зв`язку з початком запуску газопроводу «Північний потік». Також урядовці визнають, що закладають у бюджет вартість газу, передбачену чинною українсько-російською газовою угодою.

За словами Віталія Лук’яненка, якщо Росія має намір відмовитися від використання України як транзитера газу до Європи, то для України утримання газотранспортної системи є нерентабельним, і тому її доведеться демонтувати.

Також речник прем’єр-міністра наголосив на важливості українських газосховищ для забезпечення безперебійного постачання газу. За його словами, саме вони забезпечують гарантовані поставки газу до Європи за будь-яких обставин.

Він зазначив, що маршрути постачання газу в обхід України є морськими і піддаються ще невивченим ризикам.

У газовій суперечці уряд вдався до сумнівного аргументу
експерт

Експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук припускає, що заява речника прем’єра є елементом тиску в газовому конфлікті. Проте він вважає пасаж урядового речника про можливість демонтажу ГТС невдалим.

«Росія може цю заяву, доволі непродуману, використати проти України. Перевернути усе, як вона це завжди робить, з ніг на голову і сказати, що, мовляв, українці навіть не знають ціни своїй ГТС. Ми би мали займати протилежну позицію, яка до того ж відповідає дійсності: українська ГТС у кращому стані, ніж ГТС Росії. Такі заяви не додають плюсів у газових переговорах з Росією», – каже Юрій Корольчук.

Між тим, перший віце-прем’єр Андрій Клюєв заявив, що ціна російського газу в майбутньому бюджеті закладена з урахуванням чинних газових контрактів, перегляду яких вимагає Київ.

«Що стосується ціни на газ, то вона розрахована за тією формулою, що підписувала Юлія Володимирівна в своєму контракті. Тому і розраховуємо цю реальну ціну. Вона буде коливатися – 414-416 доларів», – каже перший віце-прем’єр.

За словами Андрія Клюєва, український уряд прагне зберегти ціни на газ для населення на рівні поточного року. Відомо, що підвищення вартості палива для населення є однією з умов продовження співпраці з МВФ. Проте, зазначив урядовець, у проекті бюджету на наступний рік закладено дотації, необхідні для того, щоб ціна газу для споживачів залишалася на рівні нинішнього року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG