Доступність посилання

ТОП новини

Через тарифи на газ до траншу МВФ


Київ – Міжнародний валютний фонд продовжує наполягати на підвищенні цін на газ для українських споживачів. Про це заявив представник МВФ в Україні Макс Альєр. Інакше наступний транш кредиту від МВФ Київ не отримає. Депутат від Партії регіонів Олексій Плотніков не вважає вимоги Фонду ультиматумом. А колишній віце-прем’єр Володимир Лановий називає позицію МВФ реакцією на провали українського уряду.

Захищати малозабезпечених українців від підвищення цін на енергоносії треба. Але якщо людина має змогу оплачувати споживання газу за вищими цінами, надавати йому субсидії не варто. Про такий підхід Міжнародного валютного фонду заявив його представник в Україні Макс Альєр.

Він нагадав, що у квітні український уряд зобов’язався підняти тарифи на блакитне паливо на 50 відсотків. Однак потім зобов’язання послабили, пообіцявши підвищити тарифи на 10 відсотків.

Політичне самогубство чи компроміс?

А голова Національної комісії регулювання електроенергетики Сергій Тітенко місяць тому заявляв, що підвищувати ціни на газ для населення і підприємств до наступного року в Україні не планують. Водночас глава Нацбанку Сергій Арбузов в інтерв’ю «Дзеркалу тижня. Україна» зазначив, що різке підвищення тарифів на газ буде рівнозначним політичному самогубству. Він пояснив свою думку тим, що ледь не кожен політик намагається на цих речах спекулювати, і з цього зробили шоу.

Економіст, народний депутат від Партії регіонів Олексій Плотніков зазначив Радіо Свобода, що Україна та МВФ зможуть досягти компромісу. А заява Макса Альєра – це лише точка зору представника Фонду в Україні. Олексій Плотніков зауважує, що співробітництво із МВФ не зводиться для України до збільшення тарифів на блакитне паливо. Головне – виконання показників зростання економіки, дефіциту бюджету, інфляції, ухвалення пенсійної реформи.

«Ми чекаємо на місію МВФ у жовтні цього року. І перед Україною з боку місії, з боку Міжнародного валютного фонду не постає така жорстка вимога щодо підвищення цих тарифів. Будуть знайдені можливості для продовження співробітництва з досяганням якихось компромісів із цього питання», – висловив сподівання Олексій Плотніков.

МВФ просто показує уряду України, що так не можна – Лановий

Економіст, колишній віце-прем’єр-міністр України Володимир Лановий вважає вимоги МВФ прихованим виявом незадоволення економічною та фінансовою політикою України. Уряд ішов на безпрецедентні заборгованості і торік, і нинішнього року, страшні гроші викидають фактично на смітник, стверджує Володимир Лановий.

«В Україні є величезна кількість банкрутств і держава їх покриває. А це не ринкова позиція. Підприємства мають самі викручуватися, або їх слід оголошувати банкрутами. А так нічого не робити не можна, з боку уряду це позиція страуса. І тому їм кажуть: щось робіть! Це не є твердолобою вимогою, цим просто показують, що так не можна. Має цей газ хтось купити всередині України. А не видавати газ майже безкоштовно, а потім витрачати гроші з бюджету. Ну що це за економіка?» – каже Володимир Лановий.

Своє співробітництво України та МВФ відновили влітку минулого року. Фонд схвалив нову програму на близько 16 мільярдів доларів. Кілька траншів Київ отримав раніше. Але у березні цього року місія Фонду не стала рекомендувати Раді директорів МВФ давати добро на виділення чергового траншу.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG