Доступність посилання

ТОП новини

МВФ не їде до України – невиконані обіцянки чи проблеми в Європі?


Київ – Міжнародний валютний фонд переніс візит до України своїх експертів, який планували на 29 серпня. Під час візиту місія МВФ мала зробити висновки щодо можливості надання нового траншу кредиту. У профільних комітетах парламенту це пояснюють економічними проблемами в Європі. Але частина експертів вважає, що причиною стало невиконання Україною своїх зобов’язань.

Про перенесення візиту під час зустрічі з представниками Міністерства фінансів України заявив один із консультантів МВФ Дейвід Ліптон. Він зазначив, що місія МВФ має прибути в кінці жовтня. На цій зустрічі представники Фонду висловилися про потребу прискорення економічних реформ.

Член парламентського комітету з питань економічної політики,
депутат від Партії регіонів Олексій Плотніков, який бере участь у переговорах із МВФ, висловив переконання, що причинами перенесення візиту є міжнародні чинники, оскільки Україна свої зобов’язання перед Фондом виконує.

«Це глобальні економічні проблеми, до яких додалася зміна керівництва Фонду і узгодження, хто чим займається. Це не якісь санкції щодо України. Ми повністю виконуємо меморандум, і за економічним зростанням, і за бюджетним дефіцитом, і за іншими показниками, які від нас вимагали. Ми все ще зацікавлені в коштах МВФ і не казали, що готові від них відмовитися. Але в перспективі Україна може зменшити обсяги цих запозичень і з виходом на стабільне зростання обходитися без них», – заявив Радіо Свобода Олексій Плотніков.

Україна не виконує більшість обіцяних реформ – експерт

Міжнародний валютний фонд готовий надавати наступний транш кредиту Україні, якщо вона зменшить дефіцит пенсійного фонду, скоротить дефіцит державного бюджету до 3,5% від ВВП, зокрема, завдяки підвищенню внутрішніх цін на газ і оздоровленню ситуації на підприємстві НАК «Нафтогаз України».

Більшість цих вимог український уряд досі не виконав, і саме через це місія МВФ не приїхала, як було заплановано, вважає економіст Андрій Новак.

«Українська сторона виконала лише одну частину вимог – заходи для зменшення дефіциту пенсійного фонду, які чомусь назвали пенсійною реформою. Щодо підвищення цін на газ, то МВФ чекає конкретних кроків, – пояснює експерт. – Відсутність нового траншу може вплинути на стабільність гривні, адже в Україні зараз велике негативне торговельне сальдо (5 мільярдів доларів), і висока реальна інфляція. Те, що місія не приїхала, – це негативний сигнал і для інвесторів. Восени в Україні є небезпека повернення сценарію осені 2008 року».

Про те, що місія Фонду відклала візит не з вини України, заявив і міністр регіонального будівництва та розвитку Анатолій Близнюк.

Україна почувається краще за деякі країни Європи – Устенко

Більш оптимістично оцінює стан української економіки виконавчий директор Фонду Блейзера в Україні Олег Устенко. За його словами, місія МВФ відклала свій візит до України передовсім через проблеми з бюджетами країн Європи та США, а не лише через ситуацію в Україні.

«Скоріш за все, Сполучені Штати покажуть менше економічне зростання, а деякі економіки ЄС та Японія будуть показувати навіть падіння. В багатьох європейських держав борги сягнули 100% ВВП, а дефіцит бюджету – до 5–6%. В Україні ситуація є набагато кращою. Є багато інших країн, які потребують більшої допомоги», – зазначив міністр.

Олег Устенко також зауважив, що уряд не поспішає вживати заходів, які б розблокували можливість отримання кредитів МВФ, оскільки фінансова мотивація є недостатньою: цю позику можна витратити лише на золотовалютні резерви та стабілізацію валютного ринку, а тут ситуація, вважає економіст, не є критичною.

Загалом експерти кажуть, що уряд не зможе виконати вимоги МВФ, не знайшовши додаткових надходжень до бюджету або не зробивши непопулярних кроків – пенсійної реформи та підвищення цін на газ. Між тим, за умовами МВФ, наступного року підстави для отримання кредитних коштів передбачають ще більше скорочення бюджетного дефіциту та наближення цін на газ до ринкових.

Україна отримала перший та другий транші кредиту МВФ за новою програмою «стенд-бай» минулого року – вони склали близько 3,5 мільярдів доларів США. Попередня програма співпраці з Україною, що стартувала наприкінці осені 2008 року, передбачала кредит обсягом 16,4 мільярда доларів. Його четвертий, останній транш, Україна не отримала – натомість їй запропонували продовжити кредитування за новою програмою.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG