Доступність посилання

ТОП новини

В Умані до прибуття хасидів встановлено пропускний режим – міліція


В Умані Черкаської області з вечора суботи запроваджується пропускний режим у зв’язку з прибуттям до міста тисяч прочан-хасидів, які прибувають до міста на прощу на могилу одного з засновників хасидизму, повідомило в неділю агентство «Інтерфакс-Україна» з посиланням на джерело в міській міліції.

За цим повідомленням, у місці проведення прощі діють шість різновидів перепусток, для місцевих жителів, таксистів і гостей.

Від суботнього вечора за громадським порядком у районі паломництва хасидів стежать 450 правоохоронців із різних підрозділів, які прибули напередодні до Умані з усієї області. Безпосередньо біля місця поклоніння, могили цадика (праведника) Ребе Нахмана, перебуватимуть 36 бійців спецпідрозділу «Беркут». Допомагати українським правоохоронцям мають також шість ізраїльських поліцейських, які прибувають разом із прочанами.

За даними уманських правоохоронців, на час прощі з 24 вересня по 5 жовтня для гарантування безпеки дорожнього руху в місті буде обмежено рух деякими вулицями для всіх транспортних засобів, окрім автобусів з паломниками, спецтранспорту, який обслуговуватиме територію, і водіїв, які живуть у межах цієї території.

Щоосені прочани-хасиди їдуть до Умані, щоб на могилі свого духовного лідера Нахмана відсвяткувати Рош-га-Шана, Новий рік за юдейським календарем, який припадає на вересень чи початок жовтня. Цього року виповнюється 200 років від дня смерті праведника. Це також перша така проща після скасування віз для короткотермінових відвідувань між Україною та Ізраїлем. Через це, за повідомленнями, в Умані очікують на понад 30 тисяч хасидів.

Ребе Нахман (1772–1810), діяч хасидизму і правнук засновника цієї течії юдаїзму Ісраеля бен Еліезера (Баал Шем Това), став засновником одного з відгалужень хасидизму, брацлавських хасидів, за назвою міста Брацлава на Вінниччині, де він проповідував. Він помер і похований в Умані.
XS
SM
MD
LG