Доступність посилання

ТОП новини

В Умані затримали учасників акції проти хасидів


В Умані Черкаської області, де відбувається щорічна проща хасидів, загін спецпризначення міліції «Беркут» затримав у неділю близько 60 осіб, які намагалися провести заборонену судом акцію, повідомляють агентства з посиланням на речницю Міністерства внутрішніх справ Вікторію Кушнір.

За її словами, затримані мали «димові шашки, рогатки та інші предмети нападу», а також плакати антисемітського спрямування.

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» повідомило, що йшлося про «зустріч депутатів місцевих рад Київщини і Черкащини з мешканцями Умані», учасників якої й, за заявою прес-служби партії, били й затримували бійці «Беркуту». «Свобода» також заявляє про численні порушення законності з боку правоохоронців.

Раніше «Свобода» планувала провести в неділю в Умані марш під гаслом «Умань без хасидів», але після судової заборони заявила, що маршу не буде, та люди все-таки зберуться.

Щоосені прочани-хасиди з Ізраїлю та з усього світу їдуть до Умані, щоб на могилі свого духовного лідера цадика (праведника) Ребе Нахмана відсвяткувати Рош-га-Шана, Новий рік за юдейським календарем, який припадає на вересень чи початок жовтня. Цього року виповнюється 200 років від дня смерті праведника.

Ребе Нахман (1772–1810), діяч хасидизму і правнук засновника цієї течії юдаїзму Ісраеля бен Еліезера (Баал Шем Това), став засновником одного з відгалужень хасидизму, брацлавських хасидів, за назвою міста Брацлава на Вінниччині, де він проповідував. Він помер і похований в Умані.
XS
SM
MD
LG