Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ємену обіцяє вибори


Президент Ємену Алі Абдалла Салех заявив у неділю в своєму першому телевиступі після п’ятничного повернення до країни, що хоче провести дострокові вибори – і президентські, і парламентські, і місцеві.

При цьому він заявив, що збирається виконати ініціативу країн Перської затоки, яка передбачає, що перед виборами він передасть владу своєму віце-президентові.

За словами президента, підпис під цією ініціативою має поставити не він сам, а віце-президент Абед Раббо Мансур Хаді, який за чинним президентським указом має повноваження на це.

Водночас Салех, який перебуває при владі вже 33 роки, не уточнив, коли могли б відбутися такі вибори.

Минулий тиждень у Ємені був одним із найкривавіших від часу, коли в січні спалахнули протести проти авторитарної влади Салеха, – за минулі сім днів під час придушення протестів загинули понад сто людей, а, за деякими даними, й близько двохсот.

У п’ятницю Алі Абдалла Салех повернувся до Ємену після тривалої відсутності – від початку червня він перебував у Саудівській Аравії, де лікувався від тяжкого поранення, якого зазнав під час обстрілу президентського палацу його супротивниками. Під час недільного телевиступу він був із покритою головою, а руки були сховані за букетом квітів, щоб не було видно наслідків цього поранення.

Мирна ініціатива Ради співпраці країн Перської затоки для Ємену була розроблена ще в квітні, але наступними місяцями Салех принаймні тричі останньої хвилі зривав укладення домовленості за нею про його відхід від влади, зокрема, тим, що відмовлявся підписувати її як президент.
XS
SM
MD
LG