Доступність посилання

ТОП новини

ООН починає консультації щодо визнання незалежності Палестини


Рада безпеки ООН сьогодні має розпочати консультації щодо визнання незалежності Палестини. Водночас голосування з цього приводу найближчими місяцями не очікується.

Голова Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас у п’ятницю офіційно звернувся до ООН з проханням прийняти Палестину повноправним членом як незалежну державу.

А, виступаючи на Західному березі Йордану у Рамаллі у неділю, Аббас заявив, що переговори з ізраїльтянами не будуть відновлені доки, доки ті не зупинять будівництво в єврейських поселеннях на території Західного берега.

«Ми підтвердили, що ми хочемо домогтися дотримання наших прав мирними методами, шляхом переговорів, але не переговорів будь-якою ціною. Ми не будемо вести переговори доти, доки ізраїльтяни повністю не припинять будівництво», – заявив Аббас.

Проти поспішного, без переговорів, визнання державної незалежності Палестини виступають Ізраїль та США. Раніше США заявили, що скористаються правом вето, якщо проект резолюції щодо визнання незалежності Палестини таки ухвалять.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Авіґдор Ліберман нещодавно застеріг ООН від розгляду палестинської заявки і зазначив, що такі дії цієї міжнародної організації «матимуть серйозні наслідки».

Близькосхідний «квартет» – США, Росія, ЄС та ООН – закликає Ізраїль та палестинців якнайшвидше відновити переговори про встановлення миру. При цьому Ізраїль називає неприйнятною передумову палестинців із вимогою зупинити нове житлове будівництво в єврейських поселеннях на Західному березі Йордану.
XS
SM
MD
LG