Доступність посилання

ТОП новини

Діячі у США виступають проти заявки палестинців на державність


Члени Конгресу Сполучених Штатів разом із лідерами єврейських організацій США провели в понеділок спільну прес-конференцію в Нью-Йорку, щоб висловитися проти заявки Палестинської національної адміністрації на повноправне членство Палестини в ООН як незалежної держави.

Промовці на цьому заході повторювали попередні застереження президента США Барака Обами і державного секретаря Гілларі Клінтон, що вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту можливе тільки через прямі переговори Ізраїлю і палестинців.

Зокрема, сенатор Керстен Ґіллібранд назвала подання палестинської заявки «театром» і закликала президента Палестинської адміністрації Махмуда Аббаса повернутися до переговорів із Ізраїлем без жодних передумов.

Ізраїль називає неприйнятною передумову палестинців щодо поновлення переговорів із вимогою зупинити нове житлове будівництво в єврейських поселеннях на Західному березі Йордану.

Рада безпеки ООН має пізніше в понеділок почати розгляд заявки, яку Махмуд Аббас урочисто подав у п’ятницю. Цю заявку мають передати на розгляд комітету Ради безпеки, який розглядає такі прохання, і до голосування з приводу державності Палестини мине ще тривалий час.

Крім того, Сполучені Штати, які як постійний член Ради безпеки мають право вето, вже заявляли, що вдадуться до цього права, щоб заблокувати заявку, якщо вона й пройде на голосуванні.

Наразі, за словами дипломатів, заявку палестинців напевно підтримають тільки 6 членів Ради безпеки з 15, для позитивного ж рішення треба принаймні 9 голосів за умови, що до вето не вдасться ніхто з 5 постійних членів Ради безпеки.
XS
SM
MD
LG