Доступність посилання

ТОП новини

США хочуть бачити покращення демократії в Україні – Клінтон


Сполучені Штати усвідомлюють, що непросто збудувати демократію після колапсу Радянського Союзу, але США хочуть бачити покращення у цьому напрямку. Про це державний секретар США Гілларі Клінтон заявила в понеділок під час підписання меморандуму про ядерну співпрацю з Україною.

Звертаючись до міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка, держсекретар США запевнила свого українського колегу в тому, що США залишаються відданими підтримці демократії в Україні.

«Як ми знаємо, демократії будуються на системі «стримувань і противаг», справедливих і неупереджених інститутах, незалежності судової системи, розумному виборчому законодавстві, а також незалежних ЗМІ і громадянському суспільстві, – сказала Клінтон. – Ми вважаємо, що Україна перебуває на шляху до досягнення цих цілей, і закликаємо продовжувати просуватися вперед».

Вона додала, що США залишаються відданими справі продовження поступу демократії в Україні. Тому, за її словами, «уряду варто уникати будь-яких дій, які можуть підірвати демократію та верховенство закону чи участь у політичній діяльності і конкуренцію».

Клінтон не уточнила, кого саме стосувалися її зауваження, але кореспонденти західних видань побачили в них посилання на справу Юлії Тимошенко.

Раніше сполучені Штати уже критикували Україну, називаючи арешт Тимошенко політично мотивованим і таким, що ставить під сумнів відданість України верховенству права.

Міністр закордонних справ України заявив, що Сполучені Штати залишаються для України «основним стратегічним партнером у глобальній економіці і у світовій політиці, де багато ризиків виникає раптово і потребують швидкої реакції з боку міжнародного співтовариства».

Як наголосив Грищенко, в Україні розуміють, що демократія несе із собою повну відповідальність для тих, хто був обраний або призначений на високі посади.
XS
SM
MD
LG