Доступність посилання

ТОП новини

Свідок: водія Луценка працевлаштували так, як і водіїв інших голів МВС


Київ – Печерський суд столиці у вівторок відхилив клопотання про термінову госпіталізацію екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. За словами представників захисту, на госпіталізації колишнього урядовця наполягають лікарі. Натомість у суді вирішили, що відповідальність за його стан здоров’я несе адміністрація СІЗО.

Адвокати Юрія Луценка, посилаючись на висновки медиків, виступили з клопотанням про негайну госпіталізацію свого підзахисного з огляду на стан його здоров’я.

«У долученій судом до матеріалів довідці від 30 серпня чорним по білому лікарі написали «потребує госпіталізації». Але прокурорам на голові хоч кілок бий – вони все одно вважають, що мене треба тримати за ґратами поки я не здохну. Тоді в них буде діагноз. Тому далі я нічого просити не хочу», – зазначив сам Юрій Луценко з цього приводу.

Натомість представники обвинувачення наполягали на тому, що підстав для госпіталізації Луценка немає, назвавши твердження адвокатів безпідставними.

Суддя: за здоров’я Луценка відповідає адміністрація СІЗО

Після того, як судді пішли до дорадчої кімнати, Юрій Луценко прокоментував перебіг процесу.

«Якщо чесно, – сказав він в інтерв’ю Радіо Свобода, – мене просто задовбала ця медична тема. Я стараюся перевести повідомлення з мого процесу в правову площину».

Після перерви суддя Сергій Вовк виголосив рішення, яким відмовив у задоволенні клопотання про госпіталізацію Юрія Луценка, адже відповідне рішення має ухвалювати адміністрація СІЗО.

Відтак були заслухані покази свідка – співробітника відділу розвідувально-розшукової діяльності МВС Миколи Сороки. При цьому з’ясувалося, що Юрій Луценко не давав особистих вказівок влаштувати свого водія на роботу в МВС. Також свідок заявив, що не лише водій Юрія Луценка, а водії усіх керівників МВС зазвичай працювали саме в цьому відділі. Адже водіям потрібен допуск до всіх об’єктів, з якими пов’язаний міністр.

Допитані на попередньому засіданні свідки також свідчили на користь екс-міністра.

Компромісні законопроекти розглядати не поспішають

Тим часом, у парламенті зареєстрована низка законопроектів, які передбачають декриміналізацію тих статей кримінального кодексу, за якими судять Юлію Тимошенко та Юрія Луценка. Проте заступник голови фракції НУНС Тарас Стецьків в інтерв’ю Радіо Свобода розповів, що подальша доля цих законопроектів поки що залишається невизначеною.

«Станом на кінець минулого тижня жоден із трьох законопроектів перспектив не мав. Партія регіонів сказала, що жодної команди з Банкової на зміну позиції щодо Луценка і Тимошенко їм не поступало. Тому, фактично, на минулому тижні опозиція і не наполягала на розгляді законопроектів, бо якщо вони не були б проголосовані, на цій сесії ми б не могли їх вносити (знову). Чи змінилася позиція після того, як Янукович повернувся зі США та Росії, ми станом на сьогоднішній день не знаємо. Тому перспективи поки що під великим знаком запитання», – зауважив Тарас Стецьків.

На думку експертів, розгляд цих законопроектів має стати індикатором того, що влада вирішила піти на компроміс у питанні покарання опозиційних політиків.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG