Доступність посилання

ТОП новини

Бюджет-2012. Які видатки скоротити?


Оцінками урядового проекту державного бюджету на наступний рік в ефірі Радіо Свобода поділилися народні депутати, члени парламентського комітету з питань бюджету Остап Семерак (БЮТ) і Владислав Лук’янов (Партія регіонів).

Бюджет-2012. Які видатки скоротити? (I)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Частина перша

Бюджет-2012. Які видатки скоротити? (II)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Частина друга

Ірина Штогрін: Прем’єр-міністр України Микола Азаров запевнив, що бюджет збалансований, він буде бюджетом розвитку і підтримки вітчизняного виробника.

На урочистій презентації міністр фінансів Федір Ярошенко назвав урядовий проект державного бюджету на наступний рік «унікальним».

Пане Владиславе, у чому унікальність цього кошторису на наступний рік?

Владислав Лук’янов: Головне, що сьогодні можна сказати про бюджет, – це те, що бюджет перестає бути бюджетом ручного управління, бюджет працює відповідно до чинного законодавства.

І, заслуховуючи розпорядників коштів по планах на наступний 2012 рік і по звітуванню за 8 місяців 2011 року, ми чітко бачимо, я навіть трохи сам здивований відповіддю, коли запитуєш, як виконується бюджет 2011 року, то вони кажуть, що всі видатки, які заплановані в межах бюджету, стовідсотково виконуються відповідно до плану графіку фінансування.

І те, що ми несемо відповідальність перед громадянами, суспільством, держслужбовцями, перед всією українською державою, те, що створений такий бюджет, я вважаю це надзвичайно важливим. Але головне в 2012 році вже буде те, що ця система побудована і почала працювати, вона буде мати соціально-орієнтований характер.

– Пане Семерак, Ви маєте якісь заперечення чи Ви погоджуєтеся з думкою колеги?

Остап Семерак: Я хотів би спочатку відповісти, можливо, на тих три запитання, які Ви поставили на початку програми.

– Ми, власне, про це й говоримо. Ми намагаємося з’ясувати, чи є цей бюджет справедливим? Чи є він реалістичним? І чи він стимулює розвиток економіки?

Остап Семерак: Відповідаючи на запитання, чи є він реальним, я думаю, що дуже правильно почав відповідати на це запитання голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, який здивувався, що коли візьмеш калькулятор і починаєш підраховувати у табличці цифри, то вони «не грають».

Потім цю думку розвинув колишній в.о. міністра Ігор Уманський, який показав українському суспільству, що документ, який Верховна Рада прийняла до розгляду з Кабінету Міністрів, там такі «помилочки» відбуваються не в мільйонах і навіть не в десятках мільйонів, а в мільярдах гривень.

– Ви маєте на увазі «Олімпійський»?

Владислав Лук’янов: Хоч один приклад, будь ласка.

Остап Семерак: Я просив би Вас не перебивати. Я Вас не перебивав.

Владислав Лук’янов: А по суті?

Остап Семерак: По суті. Голову вашої фракції я процитую, який сказав, що якщо коди додати у стовпчик, то виходить цифра інша, аніж написано разом. Тут немає що більше говорити. Тобто, цей документ уряд повинен був би доопрацювати.

Владислав Лук’янов: Тобто жодного практичного прикладу у Вас немає.

Остап Семерак: Шановний Владиславе, я прошу Вас помовчати.

Владислав Лук’янов: Я дякую за таке ставлення! Але Ви краще б вивчали документ, аніж поширювали плітки.
Кошти заплановані на охорону здоров’я державних чиновників і силовиків – 2,6 мільярда. Для всіх інших 43 мільйонів населення – 2,8 мільярда

Остап Семерак: Ці плітки запустив голова вашої фракції Єфремов. Якщо Ви з ним не погоджуєтеся, то зніміть його з голови фракції.

Чи стимулює він економіку? Я прихильник тієї думки, що економіку може стимулювати споживач. І якщо ми побудуємо завод, який виробляє, наприклад, масло, а в людей не буде зарплати і пенсії, то це масло ніхто не купить, і ці кошти, які інвестовані в цей завод, «помруть». Тому, очевидно, у бюджеті мали б бути закладені інші цифри.

Стосовно мінімальних зарплат, мінімальних пенсій. Зрештою, мінімальна пенсія у цьому бюджеті закладена нижче прожиткового мінімуму. І людина, яка не має кошти купити щось, вона не буде стимулювати цю економіку.

І третє питання: чи є цей бюджет справедливий? Точно він не є справедливий. Декілька цифр, які характеризують чи підкреслюють мою думку. Давайте візьмемо охорону здоров’я, оскільки це дуже важливо.

Взявши олівець в руки, я підбив кошти, які заплановані на охорону здоров’я державних чиновників і силовиків. Ця сума вийшла 2,6 мільярда гривень. А на загальнодержавні програми по МОЗ на фінансування охорони здоров’я для всіх інших 43 мільйонів населення України заплановано 2,8 мільярда. Тобто, це є співрозмірні цифри у коштах, але не співмірні цифри в якості послуг і в кількості людей, які обслуговуються.

Прикладів можна наводити багато. Наприклад, по «Євро-2012».
На наступний 2012 рік фінансування охорони здоров’я дорівнює 54700 мільйонів

Владислав Лук’янов: Я хотів би навести конкретні приклади і відійти від якихось припущень нереалістичних.

По-перше, на фінансування охорони здоров’я у бюджеті 2012 року закладається на 11 100 мільйонів гривень більше, ніж це було закладено у бюджеті 2011 року. Тільки конкретні цифри. 43,6 мільярда гривень було закладено на 2011 рік. Це вже зі змінами і корегуванням. З них 9600 мільйонів гривень було закладено в державний бюджет і 34 мільярди гривень було закладено в місцеві бюджети.

На наступний 2012 рік фінансування охорони здоров’я збільшується на 11100 мільйонів і дорівнює конкретній цифрі у 54700 мільйонів, з яких 9700 мільйонів гривень закладається у державний бюджет, і на 11 мільярдів збільшуються видатки місцевих бюджетів до 45 мільярдів.

– Ви вважаєте, що це є «унікальною» характеристикою цього бюджету?

Владислав Лук’янов: Я вважаю, що це є дуже важливою і сильною характеристикою.

– Пане Лук’янов, а скільки виділяється на утримання інституту президентства?

Владислав Лук’янов: Сума на загальнодержавні видатки, в тому числі і на Адміністрацію Президента… Ми розглядали і мали досить палку дискусію на комітеті.

– Хотіли скоротити?

Владислав Лук’янов: Ми обговорювали кожну пропозицію. І по ряду пропозицій іде скорочення. По частині видаткових позицій іде збільшення. І ми провіряли обґрунтованість цього збільшення. Збільшення йде тільки в межах індексації інфляції і в межах загального по державі підвищення зарплат. Там, де мінімальні тарифні оклади підвищуються в цілому разом з програмою соціального розвитку. А я хочу сказати, що більше ніж на 15% підвищуються в середньому зарплати на наступний рік.

Хочу додати ще. Ми маємо підвищення видатків не тільки з охорони здоров’я, а й з усіх соціальних напрямків. Якщо ми подивимося на фінансування освіти. Фінансування освіти також збільшується з 79 400 мільйонів до 72 500 мільйонів. З них 29 200 мільйонів буде загальнодержавного фонду, 63 300 мільйонів – це фінансування з місцевих бюджетів.

Таким чином у місцеві бюджети ми також додаємо 11 мільярдів додаткових коштів на соціальні видатки. І ці видатки йдуть у першу чергу на підвищення зарплат і вирішення питань, найбільш гострих проблем.

– Панове парламентарі, скільки ми не говорили б цифрами, є реальне відчуття людини, яка різниця між нею і тими, хто керує цією країною. Я теж готувалася до ефіру, і я, зокрема, подивилася, що у бюджеті цього року на утримання Президента закладено 1438 мільйонів.

Владислав Лук’янов: Це не на обслуговування Президента. Це на виконання загальнодержавних функцій, пов’язаних з виконанням обов’язків.

– Зрозуміло. Треба кудись літати, щось робити. Але там є багато пунктів, які ми не всі побачимо, які реалізовуються.

Дивіться, утримання британського інституту монархії країні, яка має 56 мільйонів…

Владислав Лук’янов: Монархія не виконує розпорядчих функцій у державі. Вона виконує тільки представницьку функцію.

– Пане Владиславе, але тим не менше ми можемо хоча б порівняти.

Обходиться тим, хто платить податки у Великій Британії, у 381 мільйон гривень у рік. Це взагалі не порівнювані цифри. При тому британська королева може не платити податки, але вона добровільно платить з 1993 року.
Цей бюджет збільшується на 50 800 мільйонів

Владислав Лук’янов: Це не є основною характеристикою цього бюджету. Загальний кошторис бюджету на 2012 рік складає 464900 мільйонів гривень. І цей бюджет збільшується на 50 800 мільйонів. Тільки доходна частина бюджету на 2012 рік збільшується. Якщо ми подивимося на соціальні показники, і це є для нас найбільш важливим і головним у цьому бюджеті…

– То експерти кажуть, що вони понижені у цьому кошторисі, а видатки на утримання влади збільшені.

Владислав Лук’янов: Давайте подивимося на конкретні цифри…

– Давайте.

Владислав Лук’янов: …тому що, коли Ви кажете…

– Ви вже їх назвали, здається, достатньо. Давайте хай скаже опозиція.

Владислав Лук’янов: Це не відповідає дійсності.

– Я озвучила позицію ваших критиків.

Владислав Лук’янов: Але ж вона мусить бути обґрунтованою.

Остап Семерак: Дискутувати неможливо. Бо 50 мільярдів, 70 мільярдів на охорону здоров’я, які називав Владислав…

Владислав Лук’янов: 11 мільярдів!

Остап Семерак: …це повна брехня! Тому що таких цифр немає. Ви єдину цифру, яку правильну сказали, – це 428 мільярдів зведеного бюджету.

Владислав Лук’янов: Не 464 900 мільйонів гривень, пане Тарасе!

Остап Семерак: По-перше, я – Остап…

Владислав Лук’янов: Остапе. Прошу вибачити.

Остап Семерак: А по-друге, я користуюся бюджетом, який у мене лежить на руках. І тут написано вашим урядом, що доходи зведеного бюджету на 2012 рік плануються у вигляді 428 мільярдів з половиною. Але це не принципово.

Чекайте, а що Ви стверджуєте? Що ця презентація, яка лежить перед паном Лук’яновим, містить не ті цифри, які насправді є в документі, який подавався парламенту? Це офіційна презентація бюджету.

Остап Семерак: Я не знаю. Можливо, Владислав помиляється у цифрах, ще щось. Але чітко…

Владислав Лук’янов: Я хочу чітко запевнити, що я не помиляюся у жодній цифрі! Я зараз повернувся із засідання робочої групи. І ми опрацьовуємо кожну цифру.

Остап Семерак: Цифри були дуже прості. Які стосуються охорони здоров’я, ті, що я сказав, що 2,8 мільярда гривень у бюджеті 2012 року уряд запланував на загальнодержавні програми. Тобто, це на програми, які йдуть на лікування простих людей. 2,8 мільярда! І 2,6 мільярда запланував на лікування прокуратури, СБУ, міліції, народних депутатів і себе, чиновників.

Хоча їх набагато менше, ніж усього населення.
На фінансування охорони здоров’я МВС, цих дебелих буйволів, які б’ють людей патиками, вони запланували на третину більше!

Остап Семерак: Звичайно!

Повинен Вам сказати, що на фінансування охорони здоров’я МВС, цих дебелих буйволів (їх інакше не можу назвати), які б’ють людей патиками, вони запланували на третину більше!

Розумієте, у мене рідний брат лікар, у мене дружина лікар, і я знаю, скільки вони отримують зарплати. І не розказуйте тут в ефірі, що ви їм зробили підвищення аж на 25%, тому що на цих 500 гривень, які ви їм додаєте, це неможливо прожити.

Не вішайте локшину людям на вуха! Розумієте?

Владислав Лук’янов: Ваша лексика відповідає розгляду бюджету.

– Але плюс 500 гривень – це добре.

У нас є слухач.

Слухачка: Шановні гості, слухаю вашу розмову: цифри, цифри, цифри.

А мені цікаво, якщо Україна вважається європейською державою, але по рейтингу соціального добробуту на рівні африканських країн, здається, тоді за яким принципом в Україні влада не вводить податок на розкіш для поповнення держбюджету, якщо більшість громадян, здається, 60% за межею бідності? Як можна вижити пенсіонерам, особливо ветеранам війни та праці, у яких мізерна пенсія?

І якщо прожитковий мінімум для них, здається, встановлений на 200 гривень менше, ніж для працюючих. Це по яких стандартах? Африканських? У цьому «унікальність» вашого держбюджету?

Владислав Лук’янов: Мені дуже приємно, що є люди, які сприймають цю ситуацію і намагаються зробити аналіз поточної ситуації.

Я наведу конкретні цифри. 2009 рік. Наші попередники при владі…

Остап Семерак: Владиславе, ну розповідайте про себе.

Владислав Лук’янов: Помовч трохи і послухай!

Остап Семерак: Та вже тяжко Вас слухати.

Владислав Лук’янов: Розмір прожиткового мінімуму – 626 гривень.

Остап Семерак: Скажіть, який у 2012 році планується.

Владислав Лук’янов: На вимогу підвищити мінімальні зарплати, мінімальний прожитковий мінімум ми…

Остап Семерак: Так, ви прийняли закону 1200 гривень мінімальна зарплата, яку Янукович обіцяв. Сьогодні її немає. І в наступному році її не буде. Владиславе, говоріть те, що Вас люди просять.

Владислав Лук’янов: …отримуємо у відповідь стовідсоткову відмову від прийняття цих рішень.

Але за наполяганням Партії регіонів і частини депутатів, які нас підтримали, ми підвищили цю позірну цифру у 626 гривень до 701 гривні.

– Це добре. А податок на розкіш? Наша слухачка запитувала про податок на розкіш.

Владислав Лук’янов: Питання було про соціальні стандарти… І про податок на наддоходи, податок на нерухомість. Є ряд пропозицій, які ми плануємо, що почнуть діяти…

Остап Семерак: Та ви вже два роки при владі. Та вже зробіть накінець хоч щось для народу.

Владислав Лук’янов: І ми це робимо. На відміну від вашої команди, ми виправляємо цю ситуацію.

Остап Семерак: На відміну від нашої команди ви робите для себе. А для людей зробіть щось, що обіцяно, Владиславе.

Владислав Лук’янов: На 2012 рік заплановані мінімальні зарплати на рівні 1095 гривень, тобто майже 1100 гривень. Майже вдвічі зростає цей показник. Удвічі за два роки.

– Це було б добре, якби ціни стояли на місці. Правда?

Давайте запитаємо, як опозиція оцінює…?

Владислав Лук’янов: Ні, я ще…

Остап Семерак: Владиславе, Ви цілу програму говорите. Дозвольте мені пояснити щось.

Владислав Лук’янов: Нам є що сказати, тому що ми працюємо на відміну від різних…

– Ви це продемонстрували.

Владислав Лук’янов: Коли ми зараз наводимо конкретні речі, які ми виправляємо після вас, то Вам це неприємно слухати.

– Ми це побачимо. Але чи вважаєте Ви той показник інфляції, який закладений у проекті бюджету, реалістичним?
МВФ, на вимогу якого теперішній уряд працює, задекларував, що вони оцінюють інфляцію в наступному році близько 8 відсотків

Остап Семерак: Я спочатку програми сказав, що цифри у цьому проекті бюджету, який уряд подав у Верховну Раду, «не грають». Вони розбиваються. МВФ, на вимогу якого теперішній уряд працює, задекларував, що вони оцінюють інфляцію в наступному році близько 8 відсотків.

Коментуючи цю ситуацію, повинен сказати, що…

– У нас за 10 років, по-моєму, не було ніколи такого рівня інфляції. Завжди був вищий. Чи був?

Владислав Лук’янов: За цієї команди завжди було вище. При вашій команді інфляція була 22%. Зараз інфляція на рівні…

Остап Семерак: Владиславе, я почув.

– Ви знаєте, у чому проблема нашої країни? У тому, що ви сперечаєтеся...

Владислав Лук’янов: При тому, що обрахунки робляться по одній і тій самій методиці.

…а не працюєте на благо народу.

Пане Семерак, продовжуйте.

Остап Семерак: Проблема не в тому, що ми сперечаємося, а проблема в тому, що Партія регіонів забиває ефір брехнею. Тому я хочу продовжити, що з інфляцією у 8% вони і їхній уряд запланували на наступний рік реальний приріст зарплати на рівні 6,6%. Тобто, менше інфляції.

А стосовно цифри загального прожиткового мінімуму, якою Ви, пане Владиславе, разом з Партією регіонів дуже хвалитеся, у 1095 гривень, так повинен сказати, що це планується на грудень 2012 року. Це раз. А по-друге, повинен сказати, що прожитковий мінімум на цей же рік, який Ви дуже тішитеся, є 1134 гривні, тобто, на 140 гривень вищий прожитковий мінімум, ніж ви плануєте мінімальну…

Владислав Лук’янов: Пане Остапе, Ви помиляєтеся! Подивіться в таблицю, подивіться, на які групи населення Ви берете цифри. Ми кажемо про мінімальну зарплату, ми кажемо про прожитковий мінімум до інших категорій. Ви берете середні цифри. Це як середня температура по шпиталях.

– У нас є ті, хто платить податки. Є лакмусовий папірець перевірити вартість ваших слів. У нас є слухачка.

Слухачка: По-перше, я хочу сказати пану Лук’янову: давайте вже не будемо гнобити ту попередню владу, ви відповідайте за свої дії. Подякуйте їм і відповідайте.

Владислав Лук’янов: Ну, добре! Дякую за все, що зробили!

Слухачка: Ви сказали, що індексуються витрати Президента. А чому ж не індексують пенсії, які нижчі за прожитковий мінімум? Це що, така реформа пенсійна, щоб знищити пенсіонерів, тоді не треба буде платити пенсій?

І ще. Все-таки, чому немає податку на розкіш? І чому депутати користуються пільгами? У них є і путівки на відпочинок, і матеріальна допомога. А де ж відпочивати пенсіонеру? За їхні податки це все будувалося. І підприємства, які ви захопили.

– Ось це, про що ми говорили. Справедливість.
Ми дійсно виступаємо за те, щоб скасувати більшість пільг народних депутатів

Владислав Лук’янов: Ми дійсно виступаємо за те, щоб скасувати більшість пільг народних депутатів.

Остап Семерак: Ви скасуйте. Ви не виступайте. У вас є більшість у Верховній Раді. Скасуйте. Або не брешіть народу.

Владислав Лук’янов: Я опитував і звертався до багатьох людей… Ну, я розумію, що ситуація збрехати, Остапе, для вас є природною.

Остап Семерак: Ви ховаєтеся за своїми… Ви говорите неправду. Нас є меншість у парламенті, а вас – більшість.

– Ви працюєте на пониження ваших рейтингів.

Будь ласка, продовжуйте, пане Лук’янов.

Остап Семерак: Ми не про рейтинги, ми про правду хочемо говорити.

– У вас є ще й особисті рейтинги…

БЮТ готовий проголосувати за скасування пільг?
Партія регіонів разом з комуністами, з Литвином і іншими «прімкнувшимі к цим таваріщам» мають можливість скасувати пільги для «чорнобильців», «афганців», а для себе не мають

Остап Семерак: БЮТ готовий голосувати. Більше того, ми вносили на розгляд Верховної Ради і голосували.

Але, нагадаю, нас є меншість у парламенті, на жаль. А Партія регіонів разом з комуністами, з Литвином і іншими «прімкнувшимі к цим таваріщам» депутатами мають більшість у парламенті. Вони мають можливість скасувати пільги для «чорнобильців», «афганців», а для себе вони не мають можливості скасувати. Хотілося б, щоб вони перестали базікати, а зробили те, що люди їх просять. Ось і все.

– Пане Лук’янов, Ви сказали, що ви обговорювали, що скоротити. Скажіть, що скоротити?

Владислав Лук’янов: Я хочу сказати, що цей бюджет, який зараз ми розглядаємо, і якщо це фаховий рівень розмови, то, даруйте мені…

– Пане Лук’янов, назвіть, будь ласка, що ви плануєте скоротити у бюджеті, які видатки?

Владислав Лук’янов: Ми його все рівно витрачаємо.

Я хочу сказати, що вирішення головних проблем бюджету – це підвищення рівня життя громадян. І саме ці питання ми вирішуємо.

Я не хочу нагадувати, що за минулої команди скорочувалися зарплати…

– Це ще ж рік «Євро-2012».

Владислав Лук’янов: …а зараз зарплати підвищуються. Якщо ми кажемо, що на 20% підвищення зарплат для вчителів, лікарів, соціальної сфери, підвищення на 10% середньої пенсії. Якщо в нас середня пенсія була 1200 гривень, то…

– Там є проблеми у зв’язку із запровадженням пенсійної реформи. Ви вже знаєте.
На наступний рік середня пенсія буде сягати 1400 гривень

Владислав Лук’янов: На наступний рік середня пенсія буде сягати 1400 гривень. І це фактично зростання соціальних показників.

Остап Семерак: Оскільки ми сьогодні багато говорили про бюджет і про фінансування охорони здоров’я, я хотів би сьогодні в ефірі запропонувати: а давайте ми разом з Вами, двоє членів Бюджетного комітету, внесемо пропозицію, а Ви забезпечите своєю більшістю голосування, щоб видатки на охорону здоров’я були консолідовані, оці 2,6 і 2,8 мільярдів для простих людей і для «жандармерії», і депутатів, і чиновників об’єднаємо, всі лікарні об’єднаємо по всій державі, щоб громадянин, який платить податок, мав можливість лікуватися або за місцем проживання, а якщо там ця лікарня не може, то в кращій лікарні, де лікуються міліціонери, СБУшники і прокуратура. Оце буде реальним кроком.

– Отож, а що Ви вважаєте, можна скоротити? Видатки на що можна скоротити у бюджеті?
Видатки на владу треба скоротити. І треба скоротити бізнеси, які вони позакладали у бюджет

Остап Семерак: Видатки на владу треба скоротити. І треба скоротити бізнеси, які вони позакладали у бюджет.

– Пане Лук’янов, що Ви вважаєте можна скоротити?

Владислав Лук’янов: Я вважаю, було б непогано…

Остап Семерак: Відреагуйте на мою пропозицію.

Владислав Лук’янов: …скоротити в бюджеті ті грабіжницькі ціни на енергоносії, які зараз ми маємо по угоді, підписаній минулою командою.

Остап Семерак: Так Президент їздив, щось там домовився. Ви відреагуйте на мою пропозицію!

Владислав Лук’янов: Безумовно, ми вимушені виправляти.

Остап Семерак: Тобто, Ви проти скасування пільг.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG