Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль схвалив будівництво 1100 помешкань у Східному Єрусалимі


Ізраїль остаточно схвалив сьогодні план збудувати 1 тисячу 100 нових помешкань у Східному Єрусалимі, який Ізраїль вважає частиною своєї столиці, єдиного Єрусалима, а міжнародна спільнота – частиною окупованих палестинських територій.

Це рішення відразу викликало різку критику у світі.

Зокрема, палестинці відразу засудили його як відкинення Ізраїлем їхньої нової пропозиції про мирні переговори за умови відмови від такого будівництва.

Організація Об’єднаних Націй засудила цей план, а заступник Генерального секретаря ООН Лінн Паско заявив на засіданні Ради безпеки ООН, що це рішення «викликає особливу стурбованість», а будь-яке нове житлове будівництво в єврейських поселеннях на палестинських територіях «незаконне» і суперечить міжнародним зобов’язанням Ізраїлю.

У Європейському Союзі верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон заявила, що план Ізраїлю будувати нове житло «необхідно скасувати», бо він підриває мирні переговори з палестинцями.

Ізраїль називає неприйнятною передумову палестинців щодо переговорів із вимогою зупинити нове житлове будівництво в єврейських поселеннях на Західному березі Йордану.

Близькосхідний «квартет» – США, Росія, ЄС та ООН – в п’ятницю закликав Ізраїль та палестинців якнайшвидше відновити переговори про встановлення миру. У заяві «квартету» не було вимоги до Ізраїлю зупинити нове житлове будівництво в поселеннях до початку таких переговорів.

Тим часом президент Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас, виступаючи в неділю на Західному березі Йордану в Рамаллі після повернення з ООН, де він подав заявку палестинців на визнання їхньої державності, знову заявив, що переговори з ізраїльтянами не будуть відновлені доти, доки ті не зупинять будівництво в єврейських поселеннях на території Західного берега.

При цьому Східний Єрусалим є для палестинців особливо болючим питанням, бо вони бачать його як столицю своєї держави; Ізраїль вважає весь Єрусалим, включно зі Східним, своєю неподільною столицею.
XS
SM
MD
LG