Доступність посилання

ТОП новини

ЄС закликає Україну дочекатися висновку експертів щодо законопроекту про вибори


Європейський Союз закликає Україну дочекатися остаточного спільного висновку Венеціанської комісії та Бюро демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ (БДІПЛ) щодо законопроекту про вибори народних депутатів.

«Ми будемо просити Україну дотримуватися обіцянок виконувати рекомендації ОБСЄ/БДІПЛ щодо виборчих питань, зокрема, дочекатися остаточного спільного висновку Венеціанської комісії та БДІПЛ, який буде представлено у жовтні, перш ніж завершувати роботу над будь-яким законопроектом і подавати його до парламенту», – мовиться у заяві голови Представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануела Пінту Тейшейри.

Голова Представництва наголошує, що будь-який новий закон про вибори в Україні має спиратися на ґрунтовний консультаційний процес за участю експертів, громадянського суспільства та опозиції, щоб забезпечити те, що цей закон витримає випробування часом.

«Переходячи до заключного етапу наших переговорів щодо Угоди про асоціацію, Європейський Союз прагне підкреслити високу важливість, яку він приділяє виборчій реформі в Україні», – заявив Тейшейра.

Він також відзначив, що верховний представник Європейського Союзу з закордонних справ і політики безпеки Катрін Аштон у своїй промові у Європейському парламенті вчора ввечері наголосила на стурбованості ЄС планами України повернутися до «попередніх виборчих систем усупереч міжнародним рекомендаціям», про що, серед іншого, заявляли ОБСЄ/БДІПЛ і Венеціанська комісія.

Міністр юстиції України Олександр Лавринович раніше заявляв, що Верховна Рада не ухвалюватиме новий закон про вибори до отримання офіційного висновку Венеціанської комісії щодо остаточного його варіанту.
XS
SM
MD
LG