Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську знайшли масове поховання часів війни


Майбутній стадіон, на якому знайшли останки людей
Майбутній стадіон, на якому знайшли останки людей

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську на місці будівництва стадіону «Інтер» виявили останки людей, розстріляних у роки Другої світової війни. Наразі археологи завершили розкопки, піднявши останки понад півтисячі осіб. Страчені жінки і діти, швидше за все, були євреями, а чоловіки – військовополоненими, кажуть дослідники.

Масове поховання часів війни виявили будівельники під час реконструкції футбольного поля. Останки, серед яких багато жінок та дітей, лежали в землі на глибині всього півметра.

Історики стверджують: в роки окупації на цьому місці був протитанковий рів і відбувались масові розстріли євреїв. Також, кажуть, тут німці страчували військовополонених і мирне населення, зокрема, тих, хто саботував виїзд до Німеччини.

Наразі археологи дослідили: людей перед стратою роздягали і клали на землю обличчям униз. На місці масового розстрілу знайшли посуд та особисті речі загиблих, розказує керівник пошукової організації Павло Ковальов.

«Це місце страти мирного населення і військовополонених. Застосовувалась стрілецька зброя, автоматична, карабіни. Знайдені гільзи. Наприкінці страти це все закидали гранатами», – розказав дослідник.

Єврейська громада ініціює перепоховання

Активісти трьох пошукових організацій більше тижня працювали на розкопках, землю пересипали майже вручну. Точно сказати, що це за поховання, поки не можуть. Неподалік від стадіону ще за радянських часів встановили пам'ятник 20 тисячам розстріляних мирних жителів, кажуть дослідники, але для розстрілу такої кількості людей територія стадіону замала. Отож, кажуть, швидше за все отой пам’ятник символічний.

Невідомо точно і скільки саме було євреїв серед загиблих. В єврейській громаді Дніпропетровська вважають, що всі останки мають бути гідно перепоховані, сказав Радіо Свобода керівник прес-служби громади Олег Ростовцев.

«Це, звичайно, дуже страшна знахідка. В Україні багато місць Голокосту, не про всі ми ще знаємо, як ось про це. Навряд чи ми зможемо точно коли-небудь встановити їхню національність, ми ніколи не дізнаємось їхні імена, але важливо, щоб вони були гідно поховані. Єврейська громада виступає з пропозицією, щоб вони були урочисто перепоховані неподалік, щоб їм був встановлений монумент» – зазначив Олег Ростовцев.

Кулі німців чи кулі НКВС?

Між тим, у справі про віднайдення масового поховання ще багато запитань. Наразі дніпропетровський правозахисник Василь Сухов подав звернення до обласної прокуратури з вимогою з’ясувати, хто дозволив будівельні роботи на місці масового поховання. Крім того, Сухов вимагає порушити кримінальну справу за фактом злочину 70-річної давнини. Це, каже він, дозволить встановити історичну істину.

«Враховуючи характер комуністичного режиму тих часів, є велика ймовірність, що до тисяч загиблих від німецьких могли підзахоронити кілька тисяч загиблих від куль НКВС. І тільки в рамках кримінальної справи можна провести перевірку цього. Також ми попросили прокуратуру дати припис про призупинення будівельних робіт», – сказав у коментарі для Радіо Свобода Василь Сухов.

Знайдені останки зберігатимуть поки що в спеціальному приміщенні: оформлення документів на перепоховання, кажуть в міськраді, потребує часу.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG