Доступність посилання

ТОП новини

Місце злочину – Бабин Яр


Бабин Яр
Бабин Яр

Київ – Світ вшановує трагічні роковини початку масових розстрілів у Бабиному Яру. 70 років тому там загинуло майже все єврейське населення Києва. У пам'ять про цю дату у столиці України пройшла міжнародна конференція, у музеях відкриваються тематичні виставки. Основні заходи на рівні керівництва держави перенесли на 3 жовтня. Це прохання єврейської громади: щоб ці заходи не збігалися з єврейським Новим роком, який цього року святкують 28-29 вересня.

У 1941році Володимирові Пронічеву було два роки. Його мати – актриса Діна Пронічева – одна з небагатьох, хто вижив під час розстрілів у Бабиному Яру. Хлопчика і його сестру переховували сусіди. Вони пізніше і розповіли йому, що трапилося тієї осені: знайшовши дітей після війни у інтернатах, Діна Пронічева ніколи не говорила з ними про це.

«Мама приїхала додому нас із батьком провідати тихцем. А прибиральниця побачила – донесла. Німці прийшли, витягли мене і сказали: ми знаємо, ти тут, у дворі, не вийдеш – ми його розстріляємо, твоє щеня. Тоді вони кинули мене на землю і стали стріляти навколо мене», – розповів Володимир Пронічев.

Заходи у пам'ять трагедії Бабиного Яру відбуватимуться у всьому світі. 29 вересня о десятій ранку пам'ять загиблих вшанують хвилиною мовчання. Виставки, присвячені трагедії у Бабиному Яру, діятимуть у трьох столичних музеях: літератури, книги і друкарства та Великої вітчизняної війни. 3 жовтня у Бабиному Яру відбудеться закладання пам’ятного знаку про будівництво музею. Планується, що у заході візьме участь Президент України. Окрім того, у Києві відбудуться кінопокази, а в Яд Вашемі – Меморіальному комплексі та ІзраЇльскому Національному інституті пам’яті жертв Катастрофи – концерт-реквієм за участю українських музичних колективів.

Рабин: згадувати сьогодні – не повторювати завтра

Заходи на рівні керівництва держави перенесли на початок жовтня, щоб вони не збігалися зі святкуванням єврейського Нового року, говорить Головний рабин Києва та України Якоб Дов Блайх.

Пам’ятати про злочини сімдесятирічної давності потрібно не так навіть із поваги до історії, як заради того, щоб такого більше не повторилось, зауважує рабин.

«Ми бачимо у всьому світі, що, на жаль, цивілізація не вивчила уроку і повторюються «чистки», якщо так можна висловитись. Наприклад, під час війни у колишній Югославії чи у Чечні, – говорить Якоб Дов Блайх. – Люди не зробили висновків із подій тих часів».

Напередодні роковин у Києві пройшла міжнародна конференція «Без пам’яті немає майбутнього», спрямована на запобігання проявам ксенофобії у сучасній Україні. У ній взяли участь історики та представники правозахисних та релігійних організацій.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

XS
SM
MD
LG