Доступність посилання

ТОП новини

Виправдувального вироку не буде – Тимошенко


Київ – Юлія Тимошенко заявила, що не сподівається на виправдувальний вирок у «газовій справі» проти неї. Уперше у цьому судовому процесі Тимошенко піднялася з місця і виголосила промову. Вона пояснила, що встала, оскільки зверталася до українського народу, а не до суду з прокурорами. Крім того, підсудна наголосила, що відбувається особиста політична розправа над нею з боку Президента Віктора Януковича.

Юлія Тимошенко заявила під час судових дебатів, що в разі виникнення чергової газової кризи, вона б підписала ті ж газові контракти з Росією, через які нині потрапила до суду. Тимошенко наголосила, що, підписавши ці контракти, вона «не здала жодної п’яді української землі і жодної бюджетної гривні не було поставлено під удар». Екс-прем’єр зазначила, що прибирала «кримінальних посередників» із газового ринку, за що влада її переслідує.

Щодо судового процесу, який добігає кінця, Юлія Тимошенко зазначила: «Це був суд дуже специфічний – без сторони захисту, де ми були позбавлені права на повноцінний захист, ми робили все в авральному режимі. Це був суд без свідків, які запропоновані стороною захисту, без експертиз, які б проводилися за участі сторони захисту, без запрошення експертів. Це був суд без справедливості, без права, без Кримінально-процесуального кодексу, без Конституції, без законів, без процедури».

Прокуратура визнала помилки у справі Тимошенко

Тим часом, прокурор Лілія Фролова визнала, що у матеріалах справи є помилки, зокрема документи датовані нереальною датою. Утім, вона заявила, що помилки можна вважати технічними та неістотними.

«Я особисто, як прокурор у справі, не почула аналізу тих доказів, які були. Адвокат Плахотнюк повідомив про те, що були знайдені помилки у процесуальних документах, допущені слідчим. Вони дійсно мали місце – постанова винесена 31 квітня у неіснуючій день. Але ж ті помилки ніяк не впливають ні на легітимність, ні на допустимість доказів, отриманих у справі», – сказала Фролова.

Раніше, у середу, адвокат Олександр Плахотнюк заявив про фальсифікацію матеріалів кримінальної справи проти Тимошенко. За його словами, про це свідчить, зокрема, те, що у справі є два протоколи огляду документів від 31 квітня 2011 року та дві постанови про приєднання до кримінальної справи документів, датовані тим самим днем.

Обвинувальний вирок не можливий з юридичної точки зору – Сірий

У свою чергу адвокат Тимошенко Микола Сірий запевнив, що Печерський райсуд не повинен був брати до провадження справу Юлії Тимошенко до моменту підтвердження нібито завданої нею шкоди Господарським судом. Крім того, захисник вважає, що сторона обвинувачення так і не навела доказів достатніх для обвинувального вироку.

«Виникли дуже серйозні сумніви відносно того, як зможе пан Кірєєв написати обвинувальний вирок, як він зможе реалізувати прохання обвинувачення – 7 років позбавлення волі для Юлії Тимошенко. З юридичної точки зору це неможливо. У цій справі немає жодного доказу, який би стверджував наявність складу злочину. У цьому обвинуваченні немає жодної правової підтвердженої позиції, яку можна взяти до уваги», – наголосив Сірий.

У дебатах виступила і дочка Юлії Тимошенко Євгенія Карр. Вона повідомила, що збирається доповідати про беззаконня в Україні в Європейському суді з прав людини. Вона заявила, що «не має юридичної освіти», однак усе одно помітила численну кількість порушень під час судового процесу.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG