Доступність посилання

ТОП новини

Кірєєв відмовив Тимошенко в останньому слові


Юлія Тимошенко під час судового слухання у Печерському суді, Київ, 30 вересня 2011 року
Юлія Тимошенко під час судового слухання у Печерському суді, Київ, 30 вересня 2011 року

Київ – Судове засідання у справі Юлії Тимошенко продовжать 11 жовтня. Очікують, що цього дня оголошуватимуть вирок підсудній. Таке рішення оприлюднив суддя Печерського райсуду Києва Родіон Кірєєв. Перед цим Тимошенко наполягала на тому, щоб суд надав їй перерву до понеділка. Кірєєв відмовив у проханні і нагадав, що суд уже надавав Тимошенко час для підготовки до дебатів, зокрема, і до останнього слова. Тимошенко наголосила, що вона не відмовляється від останнього слова, але суд позбавив її такого права.

Суддя готується до обвинувального вироку – захист Тимошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Суддя Родіон Кірєєв відмовився дати екс-прем’єру Юлії Тимошенко час до понеділка для підготовки до заключного слова, хоч підсудна і просила його про це кілька разів. Кірєєв лише оголосив перерву, надавши таким чином Тимошенко одну годину для підготовки та ще одну годину – для відпочинку й обіду. Після перерви Юлія Тимошенко ще раз аргументувала необхідність відтермінування її виступу з останнім словом.

«Виступили представники прокуратури і виступив представник цивільного позивача. У їхніх виступах були абсолютно нові аспекти. Якщо це судове засідання і, якщо, дійсно, тут чогось варта процедура, то нам потрібно разом із захисниками взяти стенограму виступу прокурора, представника цивільного позивача, щоб проаналізувати, відпрацювати правову позицію і виступити із заключним словом. Я категорично заявляю, що я не відмовляються від останнього слова», – наголосила Тимошенко.

Кірєєв: Тимошенко правом на останнє слово вже скористалася

Суддя Родіон Кірєєв не звернув уваги на прохання Тимошенко і, кілька разів запропонувавши їй виступити з останнім словом, оголосив перерву до 11 жовтня.

«Звертатися до суду з останнім словом є правом, а не обов’язком підсудної. Суд надає Вам можливість скористатися Вашим правом – Вам надається слово. Суд надає підсудній останнє слово. Прошу... Суд, надавши підсудній останнє слово, йде до дорадчої кімнати», – оголосив суддя.

Крім того, суддя Кірєєв ухвалив рішення закрити процес на стадії винесення рішення для усіх, окрім журналістів. За його словами, присутні в залі суду громадяни й депутати систематично порушують порядок проведення засідання гучними вигуками з місця та оплесками. Він також нагадав про своє попереднє рішення про дозвіл на фото-та відеозйомку оголошення вироку.

Кірєєв готує обвинувальний вирок для Тимошенко – Плахотнюк

Постанова про закриття процесу для усіх, крім журналістів, свідчить про намір Кірєєва винести Юлії Тимошенко обвинувальний вирок. Таку думку Радіо Свобода висловив адвокат Тимошенко Олександр Плахотнюк.

«Це незаконне рішення. Най цій стадії, взагалі, суд не має права ухвалювати будь-які рішення процесуальні, зокрема, виносити постанови. Рішення обмежує право громадян бути присутніми. Це свідчить про те, що вирок уже готовий і він обвинувальний. Тому що, якщо суддя зараз говорить про те, що він побоюється якихось заворушень у залі, то, значить, він уже знає, що таке буде. А знати він може тільки в одному випадку. Це значить, вирок не сподобається, а не сподобатися може тільки обвинувальний вирок», – припустив Плахотнюк.

У свою чергу адвокат Микола Сірий заявив, що захист Юлії Тимошенко оскаржуватиме обвинувальний вирок в апеляційному суді.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG