Доступність посилання

ТОП новини

Івано-Франківські депутати просять відзначити 100-річчя Олекси Гірника


Івано-Франківська обласна рада просить Верховну Раду України ухвалити постанову про відзначення 100-річчя від дня народження Героя України Олекси Гірника.

У зверненні обласної ради на ім’я голови парламенту Володимира Литвина івано-франківські депутати пишуть, що 28 березня 2012 року минає 100 років із дня народження Героя України Олекси Гірника, який «усе своє свідоме життя боровся за незалежність рідної держави».

«Акція самоспалення патріота на Чернечій горі біля пам’ятника Тарасові Шевченку, попри всі намагання КГБ приховати та зменшити її, викликала величезний резонанс у світі і довела, що українці готові до найбільших жертв в ім’я незалежності Батьківщини», – мовиться у зверненні івано-франківських депутатів.

Гірник, який пройшов спочатку польські, а потім радянські концтабори, протестував проти утисків української мови та приниження національної гідності українців

У січні 1978 року Олекса Гірник здійснив акт самоспалення на Чернечій горі у Каневі.

Гірник народився у 1912 році в Богородчанах Івано-Франківської області, жив у Калуші.

У 2007 році йому присвоїли звання Героя України. З ініціативою про відзначення такої дати виступила Фундація Олекси Гірника.
XS
SM
MD
LG