Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко засудять лише на кілька днів?


Київ – Юлії Тимошенко винесуть обвинувальний вирок, а потім звільнять за законом про декриміналізацію, припускають як в опозиції, так і у провладній парламентській більшості. У парламенті вважають, що це стане можливим після ухвалення закону, проект якого вніс на розгляд Верховної Ради Президент Віктор Янукович. Законопроект стосується гуманізації відповідальності за низку правопорушень і не передбачає декриміналізації 365 статті Кримінального кодексу, за якою звинувачують Тимошенко. Утім, депутати припускають, що в перебігу розгляду документа будуть внесені відповідні поправки.

Верховна Рада відмовилася декриміналізовувати статтю Кримінального кодексу, за якою висунуте обвинувачення екс-прем’єру Юлії Тимошенко. Більшість не проголосувала за включення до порядку денного відповідних законопроектів депутатів від «Нашої України – Народної самооборони» В’ячеслава Кириленка та Арсенія Яценюка.

Водночас депутати включили до порядку денного проект закону щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності. Цей президентський проект не передбачає декриміналізації статті Тимошенко. Утім, у влади немає іншого виходу, ніж шукати сценарій, за яким Тимошенко буде звільнена, заявив Радіо Свобода депутат від БЮТ Андрій Шкіль.

«Вони переведуть цю статтю у розряд адміністративних. Покарають адміністративно – зроблять її адміністративно винною, але, відповідно, вона буде мати право балотуватися і буде на свободі. Але буде винною. Це той вихід, який вони ще можуть пообіцяти Заходу. Бо Заходу, я поінформований, Янукович уже все пообіцяв», – запевнив Шкіль.

Можливості, що стаття, за якою звинувачують Юлію Тимошенко, стане адміністративною, не виключив представник Президента у Верховній Раді, депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко.

«У законі, внесеному Президентом, йдеться про декриміналізацію правопорушень, пов’язаних із господарською діяльністю. Та стаття стосується посадових осіб, а не господарської діяльності. Ми побачимо, адже цей законопроект лише взято до розгляду на цій сесії. Після цього буде перше читання, потім будуть вноситися поправки. Коли будуть внесені всі поправки, ми побачимо, чи є про що говорити. Є політичний інтерес, і, звісно, парламенту доведеться зважати на всі ці обставини політичні», – наголосив Мірошниченко.

Вирок Тимошенко має бути виправдальним – Кириленко

Утім, офіційна позиція фракції БЮТ-«Батьківщина» залишається незмінною: Юлії Тимошенко не потрібна декриміналізація, оскільки її провину не доведено, заявив керівник фракції Іван Кириленко.

«Для очевидців цього абсурду давно зрозуміло: справа у суді розвалилася. Неминучий саме виправдальний вирок, який ще може врятувати ситуацію у державі, репутацію її, реноме судової системи й імідж влади», – наголосив Кириленко.

Тим часом інтернет-сайт газети «Дзеркало тижня» повідомляє, що неназвані джерела у фракції Партії регіонів також стверджують, що Юлії Тимошенко буде винесений обвинувальний вирок, після чого її звільнять за президентським законом про декриміналізацію. За цим повідомленням, 11 жовтня екс-прем’єру оголосять обвинувальний вирок, а президентський закон про декриміналізацію із поправками має бути ухвалений до 20 жовтня, тобто дати, на яку призначений візит Віктора Януковича в Брюссель. Після підписання закону Президентом Тимошенко вийде на волю.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG