Доступність посилання

ТОП новини

Іспанія приєдналася до протиракетної системи НАТО


Іспанія дала згоду на участь в європейській системі протиракетної оборони, створенням якої займаються США і НАТО. Як інформує Reuters, про укладання відповідної угоди на спільній прес-конференції оголосили прем’єр-міністр Іспанії Хосе Луїс Сапатеро, генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен і міністр оборони США Леон Панетта.

Очікується, що чотири кораблі, оснащені американською системою оборони від балістичних ракет Aegis, розмістять на військовій базі в іспанському місті Рота.

Угода є частиною програми з ПРО, яка передбачає спочатку установку зенітних керованих реактивних снарядів на суднах у Середземному морі, а потім встановлення наземних систем ПРО у Румунії, Польщі та Чехії. Крім того, США вже уклали угоди про розміщення елементів ПРО з Туреччиною і Нідерландами.

Планується, що система європейської ПРО НАТО почне функціонувати у 2012 році, повне розгортання системи мають завершити до 2018 року. У США раніше заявляли, що основне завдання системи ПРО – захист від ракетної загрози з боку таких країн, як Іран і Північна Корея, які мають власну ядерну програму.

Росія вважає розгортання системи ПРО в Європі загрозою національній безпеці.
XS
SM
MD
LG