Доступність посилання

ТОП новини

Київрада дозволила будівництво біля Софії


Будинок на Золотоворітській 11, на місці якого планують побудувати готель з підземним паркінгом
Будинок на Золотоворітській 11, на місці якого планують побудувати готель з підземним паркінгом

Київ – В охоронній зоні пам’ятки ЮНЕСКО Софії Київської може з’явитися готель із магазинами й підземним паркінгом. Землю для цього проекту виділила в четвер Київрада. У комісії з питань культури і туризму вважають, що це рішення порушує мораторій на забудову охоронної зони Софії та міжнародні зобов’язання. Керівники заповідника «Софія Київська» наголошують, що таке будівництво неприпустиме, зокрема і через погану геологію. Автори ж рішення запевняють, що цей проект не зашкодить жодній із пам’яток.

​На вулиці Золотоворітській, 11, посередині між Золотими воротами і Софійським собором, пам’ятками Київської Русі, розташований будинок 19-го століття. На засіданні Київради винесли проект рішення, за яким тут може бути споруджений новий будинок – готель із торговельними площами та підземним паркінгом.

Проти цього виступили депутати опозиційних фракцій, серед яких голова комісії з питань культури і туризму Олександр Бригинець.

«Проектом рішення передбачається будівництво на Золотоворітській в охоронній зоні, тоді як у липні цього року Київрада проголосувала за мораторій на будівництво у цій зоні. Отже, таке рішення суперечитиме вже ухваленому. Тому я пропоную одне з двох. Або зняти це питання взагалі, або не підтримати його», – заявив Бригинець.

Окрім того, неприпустимим будь-яке будівництво в цій історичній зоні вважають депутат Андрій Странніков та його колеги з блоку Кличка у Київраді.

Однак Київрада проголосувала за проектування нового будівництва побіля Софії. «За» висловилися 64 депутати, це лише на кілька голосів більше половини від тих, хто був у сесійній залі.

Ніяких обмежень на будівництво немає – автор проекту рішення

Один із депутатів, який подавав проект рішення, позафракційний Сергій Кримчак, запевнив, що таке будівництво готелю з паркінгом біля Софії Київської буде повністю законним.

«Є висновок Державної служби з питань національної культурної спадщини про те, що будинок по Золотоворітській, 11 не є пам’яткою, – сказав депутат перед голосуванням. – Більше того, новий закон «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачає, що реконструкція, будівництво та експлуатація є виключним правом суб’єкта (тобто, якщо ми відведемо ділянку не під будівництво, йому ніхто не зможе заборонити будувати). Тому що будинок не є об’єктом культурної спадщини і до обмежень не належить».

Днями в інтерв’ю Радіо Свобода міністр культури і туризму Михайло Кулиняк запевнив, що його відомство не надасть погодження на будівництво довкола Софії (а це погодження, за статусом цієї пам’ятки, є обов’язковим).

Про згубні наслідки для Софії кажуть історики, геологи та ЮНЕСКО

Між тим, директор Національного заповідника «Софія Київська» Неллі Куковальська заявила Радіо Свобода, що будівництво з капітальним фундаментом та підземним паркінгом побіля датованого 11-м століттям Софійського собору, може йому нашкодити.

«Це погано може вплинути на собор – є висновки Інституту геології. Окрім того, є рішення суду, що охоронна зона Софії має бути віднесена в земельному кадастрі до особливо цінних земель, на яких будівництво може відбуватися лише з дозволу Верховної Ради», – сказала Неллі Куковальська.

Організації, що борються з незаконною забудовою в українській столиці, повідомляють, що під будівництво поблизу Софії Київської виділено близько 20 ділянок. Два роки тому місія ЮНЕСКО саме через такі будівництва внесла Софійський собор та Києво-Печерську лавру до об’єктів, що перебувають під загрозою і попередила, що в разі продовження такої забудови ці пам’ятки можуть викреслити зі списку всесвітньої спадщини.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG