Доступність посилання

ТОП новини

Чи полетить на МКС другий український космонавт?


Леонід Каденюк
Леонід Каденюк

Київ – Цього року космічна галузь святкує два ювілеї – 50-річчя першого польоту в космос Юрія Гагаріна і 100-річчя від дня народження видатного конструктора ракетно-космічної техніки Михайла Янгеля. У найближчому майбутньому для української космічної галузі знаковою подією може стати і політ другого українського космонавта на Міжнародну космічну станцію (МКС).

Майже 150 мільйонів доларів, за попередніми підрахунками, коштуватиме політ другого українського космонавта. За фінансовою допомогою Державне космічне агентство України звернулося до уряду. Проте тут зазначили, що наразі грошей на подібні проекти держава немає. До того ж, за словами голови агентства Юрія Алєксєєва, усі міжнародні транші вже розподілені між іншими країнами. Попри це, зазначає він, відповідні квоти зголосилася надати Росія.

«Росія готова до переговорів, якщо ми щось почнемо пропонувати. Ми сьогодні, на жаль, не маємо такої великої статті в нашому бюджеті. Нам сьогодні навіть не дають те, що передбачено нашою космічною програмою», – зазначив голова агентства.

Перший український космонавт може стати другим

За словами Юрія Алєєксєєва, політ другого українського космонавта, має бути повноцінний – з науковими експериментами. Претендентові доведеться пройти стажування у трьох центрах підготовки – в Росії, Європі та Америці. Наразі ж оголошено конкурс, результати якого і визначать того, хто полетить.

Одну із двох конкурсних заявок на участь у другому українському космічному польоті подав і перший космонавт України Леонід Каденюк. Каже, що після перших відвідин у нього виникло багато запитань. До того ж, зазначає, має досвід і знання, а це, на його думку, дозволило б державі витратити на підготовку до польоту значно менше коштів і часу.

«Передбачається, що українець буде виконувати політ замість російського космонавта, саме тому він повинен буде виконувати поряд із українськими ще й російські експерименти. Для того, щоб він якісно виконав, полетить не раніше 2014-2015 років, а, можливо, ще пізніше. Саме на такий політ підготовки мінімум зо три роки треба», – зауважив Каденюк.

Нові космічні розробки – шлях до міжнародного співробітництва

Окрім підготовки до другого українського польоту у космос, Державне космічне агентство розробило нову концепцію розвитку космічної галузі України до 2032 року. Про це говорить радник голови агентства Едуард Кузнєцов.

«Там закладено цілий ряд наукових програм, наукових експериментів, розвитку ракетно-космічної техніки. Ми сподіваємося, що наші наробки будуть сприйняті міжнародним співтовариством досить добре і ми знайдемо умови для співпраці з різними країнами», – відзначив Кузнєцов.

Сьогодні Україна – одна з сорока держав світу, яка володіє космічними технологіями, та одна з восьми, яка спроможна самостійно забезпечити розробку, виготовлення та здійснення підготовки до запуску космічних апаратів та ракети-носіїв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG