Доступність посилання

ТОП новини

Вільного ринку землі до 2013 року в Україні не буде – регіонал


В Україні неможлива поява ринку землі до 2013 року. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив народний депутат від Партії регіонів, член парламентського комітету аграрної політики та ринкових відносин Григорій Смітюх.

«Раніше 2013 року поява ринку землі в Україні неможлива. За закон голосувати треба, але до нього є дуже багато претензій. На комітеті навіть була пропозиція повернути закон на повторне читання в комітет і допрацювати всі важливі питання, які зараз виникають, щоб не підбурювати населення», – розповів регіонал.

На думку Григорія Смітюха, нагальним питанням в Україні є створення земельного фонду «для тих людей, які не можуть обробляти землю або не хочуть». «Держава повинна викупити, знайти гроші на це. І потім передавати її місцевим органам влади, які провели б оцінку», – додав народний депутат.

«Якщо ми хочемо створити нормальні умови, треба ухвалити закон про інвентаризацію землі і провести цю інвентаризацію. Треба ухвалити закон про оцінку землі, щоб вона не коштувала дешево. Це стосується і держави – нічого страшного, якщо вона заплатить за ринковою вартістю», – додав Григорій Смітюх.

Також, на думку Григорія Смітюха, необхідно створити банк, який під вигідні відсотки кредитував би тих сільгоспвиробників, які хочуть викупити землю, яку вже обробляють, або ж хочуть обробляти, але не мають для цього достатніх коштів.

У червні Кабінет Міністрів України схвалив проект закону про ринок земель.

Раніше цього тижня під стінами уряду й парламенту представники аграрного сектору України провели мітинги, зокрема з вимогою негайно відкликати з Ради законопроект «Про ринок земель».
XS
SM
MD
LG