Доступність посилання

ТОП новини

Три жінки стали лауреатами Нобелівської премії миру


Елен Джонсон Сірліф, Лейма Ґбові та Тавакул Карман – лауреати Нобелівської премії миру
Елен Джонсон Сірліф, Лейма Ґбові та Тавакул Карман – лауреати Нобелівської премії миру

Прага – Цьогорічними лауреатами Нобелівської премії миру стали три жінки: президент Ліберії Елен Джонсон Сірліф, громадська активістка з цієї африканської країни – Лейма Ґбові та єменська правозахисниця Тавакул Карман. Ці три жінки отримали нагороду за «ненасильницьку боротьбу за права і безпеку жінок та їхню повноправну участь у мирному розвитку суспільних процесів».

«Норвезький Нобелівський комітет постановив, що Нобелівську премію миру у 2011 році розділять Елен Джонсон Сірліф, Лейма Ґбові і Тавакул Карман – за їхню ненасильницьку боротьбу за права і безпеку жінок та їхню участь у миротворчих процесах… Норвезький Нобелівський комітет сподівається, що премії цим жінкам допоможуть покласти край пригніченню жінок, котре до сьогодні має місце в багатьох країнах, а також буде сприяти реалізації притаманного жінкам потенціалу для досягнення миру і демократії», – заявив Турбьєрн Яґланд, голова Норвезького Нобелівського комітету.

Елен Джонсон Сірліф стала першим демократично обраним президентом-жінкою в Африці, і яка з часу інавгурації у 2006 році послідовно працює для миру в Ліберії, сприяє розвиткові країни і активізації ролі жінок у цій новій африканській демократії.

Співгромадянка Сірліф, Лейма Ґбові, мобілізувала ліберійських жінок, незалежно від їхніх етнічних чи релігійних відмінностей, для боротьби за мир у країні та забезпечила участь жінок у демократичних виборах у Ліберії.

Тавакул Карман стала одним із символів «арабської весни»

Норвезький Нобелівський комітет відзначив також, що хороброю, навіть героїчною, проявила себе під час революції в Ємені Тавакул Карман, яка стала героїнею вуличних протестів проти режиму президента Алі Абдали Салеха, що тривають від січня цього року. Карман організовувала ці мирні демонстрації, залучила до них жінок, хоча в арабських країнах це вельми непросто. Сама Карман каже, що вона у своїх ненасильницьких діях брала приклад із Нельсона Мандели, Мартіна Лютера Кінґа, Магатми Ганді.

Тавакул Карман заявила Радіо Свобода: «Ці прояви насильства з боку влади вплинули на протестувальників так, що вони стали ще впертішими у боротьбі проти режиму. Вони виявили бажання домагатися виконання їхніх законних вимог, досягнення свободи і повалили режим».

Тавакул Карман також зазначила, що присвячує свою нагороду, Премію миру, «молоді Ємену, народу Ємену».

Всі три жінки лауреати Нобелівської премії миру отримають дипломи, медалі і рівні частки із загальної суми у півтора мільйона доларів. Це станеться в Осло 10 грудня.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG