Доступність посилання

ТОП новини

Вето Росії в ООН і відносини зі США


Башар Асад і Володимир Путін у Москві
Башар Асад і Володимир Путін у Москві

Нью-Йорк – Російське рішення скористатися з права вето і таким чином заблокувати резолюцію Ради Безпеки ООН щодо подій у Сирії ускладнює стосунки Вашингтона з Москвою. Принаймні, так вважають оглядачі у Сполучених Штатах.

Півроку потрібно було державам-членам Ради Безпеки ООН, щоб сформулювати ставлення світової спільноти до подій у Сирії, де режим Башара Асада вбив близько трьох тисяч учасників антиурядових демонстрацій. І цей рахунок далеко не закінчений.

Проект резолюції називають практично беззубим, бо там не йдеться навіть про якісь санкції, навіть мінімальні, щодо дій диктатури в Дамаску супроти власного народу.

Документ лише закликає до припинення кровопролиття й поваги до прав людини, засуджуючи їхнє порушення. Дев’ять країн, включно з усіма західними, підтримали резолюцію, чотири утрималися, але Росія й Китай наклали вето.

Віталій Чуркін, російський посол, пояснюючи світові рішення свого уряду, сказав: «...нам треба обдумати концепцію законності. Це дуже складна концепція, але я напевно знаю, що ані Париж, ані Вашингтон, ані Лондон не повинні виносити судження щодо законності певних лідерів в арабському світі або деінде».

А Чарльз Крапухаммер, коментатор газети Washington Post і телеканалу новин Fox News додав саркастично: «Навіть якщо цей диктатор є сином тирана, що свого часу захопив владу в Сирії шляхом військового перевороту».

Позиція США

Сюзен Райс, глава делегації США в ООН, засудила нездатність Ради Безпеки застосувати санкції проти Сирії. Вона наголосила, що «Сполучені Штати обурені тим, що Рада Безпеки відмовилася виносити моральне судження щодо дедалі зростаючої загрози регіональному мирові та безпеці... У цей сезон змін народи Близького Сходу ясно бачать, які держави воліють ігнорувати їхній заклик до демократії, підтримуючи жорстоких диктаторів».

Мотиви Кремля

Метью Рожаньскі, аналітик Фонду Карнеґі, вважає, що Росія почувається у програшу у випадку з Лівією, тож Москва не бажає, щоб Башар Асад, відданий союзник Москви, її єдина опора на Близькому Сході, пішов у небуття слідом за Муамаром Каддафі у Північній Африці.

Рожаньскі в інтерв’ю телемережі новин Fox News каже, що «вони обрали собі переможця і цього разу – це Башар Асад, так само, як це було з родиною Асадів у Сирії у минулі десятиріччя. Залишаються невиплачені сирійські борги за постачання російських озброєнь, тісними залишаються стосунки як дипломатичні, так і військові та розвідувальні – все те, що було започатковано у період ще до 1991 року. Тож усі ці речі відчутно даються взнаки».

Рука Путіна

На думку Фіони Гілл із Інституту Брукінгса, росіяни взагалі налаштовані проти революційних зрушень і міжнароодного втручання, результатом чого може стати демократичний лад західного типу. Фіона Гілл вбачає у російському вето руку прем’єр-міністра Володимира Путіна, якому напередодні президентських виборів вигідно показати росіянам здатність протистояти волі Вашингтона.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG