Доступність посилання

ТОП новини

Крим без прем’єра. Чи обійдеться і без статусу автономії?


Сімферополь – Уже майже два місяці кримський уряд офіційно працює без голови. Прем’єр-міністр автономії, «регіонал» з Донбасу Василь Джарти пішов із життя 17 серпня, але досі Верховна Рада Криму не проявляла жодних ознак того, що збирається хоча б розглянути питання про призначення нового глави Ради міністрів АРК.

На засіданні Президії Верховної Ради Криму, що пройшло минулого тижня, керівництво парламенту знову не включило до порядку денного жовтневої сесії питання про призначення прем’єра. Не розглядалося воно і на вересневій сесії Верховної Ради автономії. Тоді її спікер, «регіонал» Володимир Константинов заявив, що консультації щодо кандидатури прем’єра все ще тривають. Водночас, наголосив: ситуація в регіоні – під контролем, «команда працює, всі на своїх місцях, ніхто нікуди не збирається, все стабільно і все надійно».

Разом із тим, за чинною Конституцією АРК, саме спікер представляє Верховній Раді Автономної Республіки Крим кандидатуру для призначення на посаду голови Ради міністрів Криму. Саме він має зробити подання на сесію, погодивши прізвище кандидата у прем’єри автономії з Президентом України.

Після смерті Василя Джарти Володимир Константинов кілька разів зустрічався з Президентом Віктором Януковичем і в Києві, і в Криму, але щоразу він та його прес-служба повідомляли, що питання про призначення прем’єр-міністра автономії «не обговорювалося». Виглядає, що голова Верховної Ради АРК просто не виконує своїх посадових обов’язків, а депутатська більшість у місцевому парламенті у цьому його покриває.

5 жовтня кримський спікер знову заявив, що «влада працює, Верховна Рада працює, Рада міністрів працює, всі на своїх місцях, все йде нормально і стабільно». З його відповідей на журналістські запитання стало зрозумілим, що він не пропонував Президенту України, хоч цього і вимагає законодавство, жодної кандидатури претендентів на посаду глави кримського уряду, а, навпаки, очікує, що глава держави сам назве прізвище нового прем’єра автономії.

Віктор Янукович ще не визначився

Президент із цим зволікає вже майже два місяці. Спершу мовчання Віктора Януковича неофіційно пояснювали тим, що глава держави за православною традицією і донецькими звичаями чекав, поки виповниться 40 днів після смерті Василя Джарти, який, начебто, був близьким товаришем президента. Після цього терміну минуло вже два тижні, а з Києва і далі нічого не чути.

Попри очікування, не дав Президент Янукович «відмашки» і до початку представницького ІІ Міжнародного Чорноморського економічного форуму, що пройшов 7-8 жовтня в Ялті. Керівникові кримської делегації Павлу Бурлакову довелося представляти уряд автономії і підписувати угоди лише у статусі виконувача обов’язків голови Ради міністрів АРК, що, звичайно, знизило рівень заходу.

Пояснюючи самоусунення спікера, місцеві «регіонали» кажуть, що процедура «погодження з Президентом України» кандидатури кримського прем’єра ніде детально не прописана. Разом із тим, Віктор Янукович залишається «почесним лідером» Партії регіонів, яка несе відповідальність за ситуацію в країні та автономії. Саме партійна відповідальність змусить кримських депутатів (80 зі 100 за списком у ВР Криму – члени фракції Партії регіонів») проголосувати за будь-яку кандидатуру, запропоновану Президентом Януковичем, повідомило джерело в керівництві місцевого парламенту.

Це ж джерело припускає, що пауза, яку тримає Віктор Янукович з призначенням прем’єра, пов’язана з тим, що він хоче побачити, чи здатен в.о. голови Ради міністрів Криму Павло Бурлаков тримати ситуацію в регіоні під своїм контролем. Нинішній перший віце-прем’єр автономії був «правою рукою» Василя Джарти і той за нього начебто клопотав під час своєї останньої зустрічі з президентом.

Останнє, правда, нещодавно спростував впливовий в автономії народний депутат України від Партії регіонів Борис Дейч. Втім, місцеві оглядачі розцінили це лише як прояв внутрішньопартійної боротьби за крісло прем’єра.

Затягування з прем’єрським призначенням поки що дозволяє говорити про три очевидні, хоч і спірні, речі: Президент не повністю впевнений у здатностях Павла Бурлакова; Президент не довіряє «кримським»; у Президента надзвичайно коротка «лава запасних».

Скоротити посаду прем’єра?

Як би там не було, але Крим залишається без офіційного голови уряду автономії уже тривалий час – де-факто з липня, коли Василь Джарти відчув себе погано і вилетів на операцію до Москви. Починаючи з 18 липня (саме тоді прем’єр-міністр Криму офіційно пішов у відпустку) і до сьогоднішнього дня урядом автономії у статусі в.о. голови керує перший віце-прем’єр Павло Бурлаков.

Як стверджують урядовці та керівники парламенту автономії, і влада, і економіка, і соціальна сфера Криму працюють у штатному режимі. І в цій ситуації виникає запитання: якщо все так «штатно», «спокійно», «стабільно» і навіть «добре», то навіщо Криму взагалі прем’єр-міністр? Можливо, доцільно зробити «скорочення штатів»? Це не лише зменшить бюджетні витрати, а й привнесе більше політичної стабільності у цей непростий регіон України. Адже, як би не мовчав спікер Володимир Константинов, журналістам відомо, яке «бродіння» триває в депутатському корпусі автономії, які політичні «пасьянси» там розкладають, які антиурядові інтрижки плетуть…

Зрештою, питання постає не лише про прем’єра, а й про сам автономний статус Криму. Якщо політична залежність Сімферополя від Києва настільки велика, то, чи не час реформувати формальну автономію, яка, крім збільшення затрат на штат чиновників, у порівнянні з областями, поки кримчанам нічого не дає?

Володимир Притула – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG