Доступність посилання

ТОП новини

Чільний командувач НАТО обговорює в Москві систему ПРО


Адмірал Джеймс Ставрідіс з начальником генштабу Росії Миколою Марковим у Москві 10 жовтня 2011 року
Адмірал Джеймс Ставрідіс з начальником генштабу Росії Миколою Марковим у Москві 10 жовтня 2011 року
Чільний військовий командувач НАТО, адмірал Джеймс Ставрідіс і керівні посадові особи Росії у понеділок обговорювали ініціативу Сполучених Штатів щодо створення системи протиракетної оборони для захисту членів альянсу від можливого удару з Близького Сходу.

Керівництво НАТО наполягає на розгортанні системи ПРО, яка буде обֹ’єднувати протиракетні установки декількох європейських держав.

Минулого тижня стало відомо, що в цій системі буде брати участь Іспанія. Раніше на розміщення елементів ПРО на своїй території дали згоду європейські країни, в числі яких Польща, Румунія, Чехія, Туреччина та Нідерланди. Також з питань створення європейської системи ПРО з НАТО та США співпрацюють багато інших європейських країн.

Росія критично ставиться до розгортання системи ПРО в Європі. Москва вважає, що це становить загрозу її національній безпеці. Вашингтон, зі свого боку, запевняє, що основною метою системи ПРО є захист від ракетної загрози з боку таких країн, як Іран.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у понеділок знову наголосив на опозиції Кремля до розгортання цієї системи на території Європи. За словами Лаврова, якщо Москва не отримає юридичних гарантій власної безпеки, їй доведеться їй доведеться самій шукати ці гарантії.

Ставрідіс заявив, що уважно вислухав позиції Росії.
XS
SM
MD
LG