Доступність посилання

ТОП новини

Без України Путін не спроможний створити щось нове (світова преса)


Прага – Європейські експерти вважають, що самій Росії, без опори на Захід, не вдасться вистояти економічно та й створити Володимиру Путіну новий економічний союз на кшталт «Євразійського» також буде складно, особливо без України. Деякі аналітики навіть прогнозують, що в середині 21-го століття Росія опиниться на межі краху, коли, здається, вже ніщо її не врятує. Оглядачі на Заході також вважають, що цього тижня Україна переживатиме своєрідний іспит Юлією Тимошенко перед демократичним Заходом, точніше, через судовий процес і вирок лідеру опозиції, котра, на думку деяких оглядачів, хоча далеко й не безгрішна, але сьогодні її ніким замінити.

Оглядач угорської газети «Модьор Немзет» Ґабор Штір вважає, що без Заходу і без відповідного ринку самій Росії не вистояти, навіть незважаючи на її великі розміри. Ідея «Євразійського союзу», що за нього агітує Володимир Путін, виправдана в економічному плані – зокрема тому, що в нинішніх умовах лише не менше ніж 200-мільйонний ринок може бути конкурентоздатним. Самій Росії, особливо без України, не вдасться створити чогось економічно і глобально врівноваженого, вважає Ґабор Штір. Тому, на думку угорського оглядача, «головне питання в тому, що буде з Україною». Тут автор статті в угорському виданні нагадує, що Володимир Путін зі своїм планом «Євразійського союзу» намагається реалізувати ідею англійського географа і геополітика початку 20-го століття Гелфорда Маккіндера, який колись висунув теорію «Вісі світу» чи «серця», Хартленду, центром якого є частина Євразії. Адепти цієї школи вважають, що хід історії визначається розстановкою сил між Хартлендом і морськими державами. Держава, що контролює «Серце світу», володіє «Островом світу» і його периферією, тобто всім світом: Америкою, Африкою, Великою Британією, Японією. Багато хто вважає, що помаранчеві революції, афганські війни і вторгнення США в Ірак вказують саме на це. Виглядає, як вважає Ґабор Штір, що Путін зараз по-справжньому вирішив втрутитися в цю боротьбу.

Річард Лурі, американський журналіст і автор книг про Росію пише на сторінках «Москоу Таймз», що дуже малоймовірним є шанс Володимира Путіна з компанією перетворити Росію в країну зі швидкозростаючою науковоємною економікою. Скоріше, як вважає Лурі, Росії Путіна не вдасться створити нову ідентичність з новими цілями й символами чи відмовитися від кінцевих нафтогазових ресурсів на користь диверсифікації і, врешті, провести політичні реформи, щоб зробити громадян акціонерами спільноти. Тому, як прогнозує Річард Лурі, Росія рухне втретє (після 1917-го і 1991-го) і востаннє. Станеться це приблизно в середині 21-го століття. Хоча десь в душі Річард Лурія, як він сам зізнається, хотів би помилитися у цьому прогнозі.

Оглядач британської «Ґардіан» Марк Мазовер також нагадує, що у 20-му столітті зі словом «Євразія» був пов’язаний «дух расової дегенерації і перспектива падіння цивілізації під натиском орд зі Сходу». Автор також запитує тут, чи варта гра Путіна в «Євразійський союз» затрат таких цінних геополітичних зусиль. І доходить висновку, що намагання Росії розширити внутрішні ринки та боротьба за уми і серця жителів країн, які є своєрідними «воротами на Захід», насамперед – за Україну, нічого, окрім дорогої ціни за старомодні мрії про імперську велич не принесуть. Марк Мазовер також переконаний, що чисто економічно, протиставляючи себе набагато потужнішому в економічному плані Заходу, «Євразійський союз» гальмуватиме, а не підганятиме зростання. А це неминуче веде до падіння і дегенерації, з чим і пов’язане саме слово «Євразія».

Відома на Заході авторка, правнучка Микити Хрущова, Ніна Хрущова пише на сторінках «Ньюзвік», що судовий процес над Юлією Тимошенко нагадав авторці сумнозвісні судові процеси часів Сталіна, «чорних днів Радянського Союзу». Коли у цьому судилищі проглядаються «численні елементи сталінського абсурдного фарсу», зауважує Ніна Хрущова. Вона також вважає, що Тимошенко, може, й не свята, бо створила своє багатство у тіньовому газовому секторі 90-х… Але, як зауважує Хрущова, інших у пострадянському політикумі немає. Авторка також наголошує, що тут і Віктор Янукович із його судимостями не є винятком. Правнучка Хрущова також попереджає суддю Кірєєва і прокурора Микитенка, що вони можуть в умовах хаотичної української демократії стати жертвами цього судилища, позбутися роботи, бо Янукович надалі може бути усунутий зі своєї посади шляхом виборів. Навіть тепер, як думає Хрущова, Янукович і його команда будуть всіляко дистанціюватися від судових виконавців та від ймовірного вердикту і терміну ув’язнення для Юлії Тимошенко.

Австрійський кореспондент «Ді Прессе» у Києві Юта Зоммербауер вважає, що судовий процес над Тимошенко у своїй завершальній стадії цього тижня виступає своєрідним тестом перед Заходом. Засудження лідера опозиції може стати, на думку австрійського оглядача, причиною відмови Брюсселя від угоди з Україною. Автор також відзначає, що поки що не видно ознак намагання влади у Києві вийти з глухого кута з обвинувальним вироком суду щодо Юлії Тимошенко. Разом з тим Юта Зоммербауер змальовує неприглядні сторони так званої «проплаченої української демократії» – два табори довкола Печерського суду… «Все ж політична підтримка в Україні продається», – доходить висновку автор статті у віденській газеті і додає, що «цією практикою користуються всі впливові партії як на вулиці, так і в парламенті».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG