Доступність посилання

ТОП новини

Україна втратила через експортні мита на зерно 1,5 мільярди доларів – УАК


Втрати України від скорочення експорту зерна через дію мита на його вивезення за три місяці 2011 року склали 1,5 мільярди доларів, що «дорівнює розміру очікуваного траншу МВФ».

Таку інформацію поширив інформаційний центр Української аграрної конфедерації (УАК) з посиланням на слова генерального директора Сергія Стоянова.

На його думку, експортні мита призвели до депресії на експортному ринку України й не дали можливість сільгоспвиробникам вигідно й вчасно продати вирощений врожай.

Мита на експорт зернових почали діяти з 1 липня цього року, що майже одразу призвело до скорочення експорту у 5 разів.

Аграрний союз України і Українська аграрна конфедерація 19 вересня звернулися до Президента України Віктора Януковича з проханням скасувати експортні мита на зернові культури.

7 жовтня Верховна Рада ухвалила Закон України «Про затвердження ставок вивізного (експортної) мита на окремі види сільськогосподарських культур», яким було скасовано експортне мито на пшеницю й кукурудзу. Експортне мито на ячмінь залишилося до 1 січня 2012 року.

Народний депутат від БЮТ Наталя Королевська зареєструвала законопроект про тимчасову заборону на встановлення нового мита на експорт української продукції до кінця 2012 року.
XS
SM
MD
LG