Доступність посилання

ТОП новини

Упродовж наступних 4 років Польщею, очевидно, керуватиме уряд Туска


Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, після оголошення результатів виборів у Варшаві, 9 жовтня 2011 року
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, після оголошення результатів виборів у Варшаві, 9 жовтня 2011 року

Варшава – Польський кабінет міністрів, скоріш за все, знову очолить Дональд Туск. У неділю, в день польських парламентських виборів, за партію Туска «Громадянська платформа» проголосували 40 відсотків виборців. Найбільша опозиційна партія «Право і справедливість», очолювана Ярославом Качинським, здобула 30 відсотків голосів. Це дані польської Державної виборчої комісії, яка вже підрахувала 99,5 відсотків голосів виборців. Дональд Туск радіє перемозі, проте наголошує, що найближчі роки будуть для поляків дуже складними, адже у світі триватиме економічна криза.

П’ять партій увійшли до польського Сейму. Понад 70 відсотків голосів зібрали польські правоцентристські та праві політичні сили.

Найбільше голосів виборців здобула партія «Громадянська платформа», що була польською партією влади впродовж чотирьох минулих років. Як сказав польський президент Броніслав Комровський, логічно, що прем’єром нового уряду буде Дональд Туск, лідер партії-переможця.

Такий результат виборів вперше за останні 20 років

Це вперше в демократичній Польщі виборці обрали партію влади на другий термін.

Радослав Сікорський, міністр закордонних справ Польщі каже: «Це історичний момент, вперше у вільній Польщі підтверджено мандат довіри до уряду. Це можливість для уряду виконувати свої обов’язки впродовж другого терміну, це дозволить завершити процес модернізації Польщі. Це велика справа, особливо зважаючи на те, що триває період кризи, адже в Європі один за одним уряди йдуть у відставку, а наш уряд отримав можливість продовжувати свою діяльність, причому з непоганим результатом».

Про те, що попереду в польської партії влади непрості роки, говорить і сам Дональд Туск. Він попереджає поляків, що країну чекає напружена праця.

«Наступні чотири роки, – каже Туск, – це ще більший виклик, бо впродовж тих чотирьох років треба буде удвічі інтенсивніше працювати, потрібно буде вдвічі швидше діяти».

У майбутньому Варшава стане Будапештом?

У свою чергу лідер польської опозиції Ярослав Качинський запевняє, що Польщі потрібна нова влада. Його команда твердить, що уряд Дональда Туска відклав невирішені економічні питання на майбутнє, тож невдовзі поляки відчують дошкульні наслідки такої політики. Качинський висловив сподівання, що у Польщі, як і в Угорщині, у наступних виборах переможуть праві сили.

«Ми продовжуємо відстоювати позицію, що Польщі потрібні великі зміни. Ми шануємо результат виборів, та наше завдання на наступні роки – переконати мільйони поляків, що зміни потрібні, що потрібна інша Польща. Я глибоко переконаний, що настане такий день, коли нам вдасться, що ми матимемо у Варшаві Будапешт», – зазначив Качинський.

Соратник Качинського професор Ядвіґа Станішкіс поразку польської опозиції пояснює подіями, що мали місце в останній тиждень виборчої кампанії. За її словами, Качинському зашкодили його неприхильні висловлювання на адресу Німеччини та німецького канцлера Анґели Меркель, охоче цитовані й інтерпретовані польськими ЗМІ. Деяким виборцям, які віддали б свої голоси опозиції, це не сподобалося, пересічні поляки не хочуть напруження відносин між Варшавою та Берліном.

Антиклерикали – треті

Найбільшою несподіванкою, й навіть феноменом, недільних виборів до Сейму польські політики та оглядачі називають третє місце серед переможців. Його зайняла нова польська партія «Рух Палікота». Політик Януш Палікот, який відомий своїми вкрай ліберальними та антицерковними поглядами, зумів переконати 10 відсотків тих, що голосували, щоб вони підтримали його програму.

Під час виборчої кампанії Палікот зокрема заявляв про те, що церкву треба обкласти податками і на ділі, а не на словах, відділити церкву від держави. Також він говорив про те, що в Польщі потрібно дозволити куріння марихуани. За словами Павла Коваля, польського депутата Європарламенту, несподіваний результат партії Палікота – це симптом полівіння польської політичної сцени. Коваль застерігає польських правих і правоцентристів, що поки вони чубляться, міцнішають ліві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG