Доступність посилання

ТОП новини

Чи допоможе працівникам укрупнення профспілок?


Голова федерації профспілок Василь Хара
Голова федерації профспілок Василь Хара

Київ – Федерація профспілок України збирається об’єднувати і укрупнювати свої первинні структури. Про це заявив голова федерації Василь Хара в понеділок у Києві на Всеукраїнських зборах голів первинних профспілкових організацій. Однак, на думку деяких профспілкових активістів, надмірна централізація може зашкодити профспілковому руху.

Відстоювати інтереси працівників на вулицях закликав на Всеукраїнських зборах голів первинних профспілкових організацій голова Федерації профспілок, депутат-регіонал Василь Хара. Однак ефективно це можна буде робити тільки після докорінного реформування організації, вважає він. Голова найбільшої профспілкової організації в Україні пропонує, зокрема, об’єднувати і укрупнювати первинні організації.

«Наша структура – привид відмерлого народногосподарського комплексу Радянського Союзу. Цілі галузі зникають, а структура профспілок лишається. Укрупнення – це світова тенденція», – зазначив Василь Хара.

За його словами, на наступний рік заплановано злиття відразу трьох профспілок: хіміків, енергетиків і шахтарів; металістів; робітників текстильної і легкої промисловості.

На заваді укрупнення стануть амбіції профспілкових лідерів – активіст

Однак самі профспілкові активісти не впевнені у доцільності укрупнення. На заваді цьому можуть стати амбіції профспілкових лідерів та певні розбіжності у поглядах активістів профспілок, заявив присутній на зборах у Києві голова об’єднання Всеукраїнської профспілки працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг Олексій Міщенко.

«Це позиція Федерації профспілок, яка тримається уже років двадцять. Більшість цих людей, коли вони прийшли у профспілки за радянських часів, крім розподілу квартир, матеріальної допомоги, путівок і організації культмасових заходів, нічим більше не займалися, – зазначає він. – Як вони зараз в умовах, коли треба захищати інтереси звичайного робітника, який прийшов і платить профспілкові внески, можуть його захистити?»

Постраждалим робітникам ефективніше звертатися до адвокатів, ніж у профспілки – експерт

В Україні профспілкові організації відживають своє: майже нема вже настільки великих колективів, де профспілки були б необхідні, тому працівникам краще наймати адвокатів для захисту своїх прав, вважає експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко. Зміни всередині профспілкових об’єднань нічого не вирішують, зауважує він.

«Чи ми будемо укрупнювати профспілки, чи ми будемо організовувати профспілкові організації буквально на кожному підприємстві, це на умовах праці і на якості контрактів роботодавців і найманих працівників не позначиться», – сказав Матвієнко у коментарі Радіо Свобода.

Федерація профспілок України заявляє про мільйони членів, але в прес-службі організації відмовилися назвати Радіо Свобода конкретну цифру.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG