Доступність посилання

ТОП новини

Соратники Тимошенко і міліція готуються до виголошення вироку


Мітинг прихильників Тимошенко під стінами Печерського суду, серпень 2011 року
Мітинг прихильників Тимошенко під стінами Печерського суду, серпень 2011 року

Київ – У вівторок у Печерському суді столиці має розпочатися винесення вироку екс-прем’єру Юлії Тимошенко. За оцінками правників, виголошення вироку може зайняти від чотирьох годин до кількох днів. Утім, мало хто сумнівається в тому, що вирок буде обвинувальним.Дискусії точаться, чи буде Юлія Тимошенко ув’язнена, чи невдовзі вийде на волю. Опозиція закликає своїх прихильників вийти 11 жовтня до Печерського суду, а міліція не виключає «ускладнень». Тим часом суд на Юлією Тимошенко знову прокоментував Президент Віктор Янукович.

Перший заступник голови партії «Батьківщина», колишній перший віце-прем’єр Олександр Турчинов, у понеділок заявив, що вирок Юлії Тимошенко має бути виголошений вже 11 жовтня.

«До Києва на завтра стягують посилені підрозділи МВС. Представники Партії регіонів вербують людей, які готові за гроші стояти з будь-якими прапорцями. І декілька тисяч таких людей завербовано саме на завтра. Тобто, це є свідченням того, що завтра вони спробують піти на проголошення вироку», – сказав Олександр Турчинов на брифінгу.

Натомість експерти-правники зазначають, що виголошення вироку у таких складних справах зазвичай є тривалим і не закінчується одним днем.

Суддя Кірєєв до останнього не знатиме вироку – Турчинов

Олександр Турчинов утримався від прогнозу щодо того, яким буде вирок Юлії Тимошенко. За його словами, цього не знає навіть суддя, який головує на процесі.

«Я думаю, що прогнозувати рішення не зможе навіть суддя Кірєєв.В останній момент він отримає рішення, яке він має оголосити», – зазначив Турчинов.

Він закликав небайдужих співвітчизників 11 жовтня прийти до Печерського суду. У столичній міліції не виключають, що під час оголошення вироку можуть виникнути ускладнення, особливо якщо опозиційні народні обранці спробують порушити заборону судді Родіона Кірєєва на присутність у залі суду будь-кого, крім журналістів.

Коментуючи заяву міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова про те, що б'ютівці спеціально збирають на свою акцію раніше судимих людей, які мають організувати сутички з міліцією, Олександр Турчинов зазначив: «Ми не будемо перевіряти паспорти в людей, які завтра прийдуть підтримати демократію в Україні».

Регіонали кажуть, що не хочуть декриміналізації «під ситуацію»

Минулого тижня опозиційний віце-спікер Микола Томенко висловив думку, що вже після виголошення вироку Юлії Тимошенко Верховна Рада може декриміналізувати перевищення службових повноважень, а відтак екс-прем’єр невдовзі вийде на волю. Проте депутат-регіонал Володимир Олійник виступає проти такого рішення, хоча й не виключає цього.

«Якщо ми ухвалимо рішення виключно під ситуацію, то ми наробимо біди. Бо завтра може появитися вбивство – хтось із великих рейтингових політиків… Нам треба виходити із загальнонаціональних інтересів. Я не готовий остаточно сказати свою точку зору, але в мене є аргументи, що таке рішення буде неправильним», – сказав Володимир Олійник в інтерв’ю Радіо Свобода.

Суд на Юлією Тимошенко прокоментував Президент Віктор Янукович у розмові з грецькою газетою Ethnos tis Kyriakis.

«Мене це питання абсолютно не хвилює. Мене хвилює перш за все те, що ми повинні налагодити відносини з Росією (газове питання) на рівні угод. А поставлене Вами запитання належить до площини права та законів, – зазначив Янукович. – Правоохоронні органи отримали доручення за рішенням Ради національної безпеки і оборони у лютому 2009 року, коли я був в опозиції. Я не був тоді Президентом. Я висловлював свою точку зору стосовно контракту, який був підписаний Тимошенко з російським урядом».

Юлія Тимошенко перебуває під вартою від початку серпня. Колишнього главу уряду та лідера опозиції звинувачують у перевищенні службових повноважень при укладанні на початку 2009 року газової угоди з Росією, внаслідок чого, за твердженням обвинувачення, Україна зазнала збитків на суму понад півтора мільярда гривень. Прокуратура вимагає для екс-прем’єра покарання – сім років позбавлення волі. Натомість опоненти чинної влади називають цей суд політичною розправою над лідером опозиції. А захист звертає увагу на численні порушення з боку прокуратури. Зокрема, у матеріалах справи є документи, датовані 31 квітня – днем, якого не існує.

Реакцію на вирок Юлії Тимошенко готують і в Євросоюзі. Голови зовнішньополітичних відомств країн ЄС обговорювали це питання в понеділок у Люксембурзі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG