Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв: який інтерес влади створювати протистояння в Криму?


Голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, Прага, 11 жовтня 2011 року
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, Прага, 11 жовтня 2011 року

Прага – Після приходу до влади в Україні нинішньої команди на чолі з Президентом Віктором Януковичем, кримські татари відчули погіршення свого становища, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. За його словами, влада не лише припинила діалог із Меджлісом, якого обрали представники народу, але й намагається розколоти єдність кримськотатарської громади. У зв’язку з цим Джемілєв не бачить іншого виходу, ніж звертатися до світової спільноти за підтримкою.

– Пане Джемілєв, чому Меджліс вважає, що участь міжнародної спільноти посприяє налагодженню діалогу з Києвом?

– Оскільки ми не змогли домовитися на тих умовах, які пропонує Партія регіонів, а умови прості: будьте в нашій команді, робіть так, як ми скажемо. Ми так працювати не вміємо. То вони почали призначати інших представників народу. Ми говоримо: «Послухайте, на дворі 21-ше століття! Це в радянські часи можна було призначати представників народу, у нас їх обирають!» Але для них це не зрозуміло. Тому ситуація ускладнюється. Я не думаю, що до цієї нової Ради представників кандидатів обирав сам Янукович. Звідки він може знати, які там у нас покидьки є?! Є інші люди, які, на наш погляд, просто підставляють Президента. Який у Президента інтерес створювати ситуацію, коли буде протистояння корінного народу і центральної влади? Але найголовніше те, що не вирішується жодна з проблем кримських татар.

– Тобто, Ви вважаєте, що Ви вичерпали усі можливості діалогу з центральною владою і тепер Вам потрібні посередники?

– Просто діалогу жодного немає. Після того, Президент приїхав до Криму і провів зустріч з призначеними «представниками народу», ми звернулися до нього, що було зроблено велику помилку. Якщо Ви хочете вирішувати проблеми, то потрібно зустрічатися з обраними представниками. Ми письмово виклали Президенту нашу мету, чому ми хочемо зібрати міжнародний форум і які питання там збираємося вирішувати.

– Ви тут у Празі зустрілися з колишнім президентом Вацлавом Гавелом, і з чинним міністром закордонних справ Карлом Шварценберґом, якою була їхня реакція?

– Вацлав Гавел – старий демократ. Він добре знає цю проблему, причому і Шварценберґ також. Він 10 місяців тому був у нас в гостях. На таких людей ми розраховуємо. До цього в нас були візити в Канаду, США, країни Європи, ми відвідали Парламентську асамблею Ради Європи, Європейський парламент. Ми всюди про це говорили. Я хочу із задоволенням зазначити, що всюди ми отримали підтримку. Представники міжнародних організацій, в тому числі ООН, всі сказали, що це правильний захід, що вони візьмуть активну участь у вирішенні цієї проблеми. Це дуже важливо, тому що Крим – це чутливий Чорноморський регіон, і боронь Боже, щоб там сталася якась дестабілізація. А деякі сили, особливо за межами України, дуже зацікавлені, щоб там була дестабілізація. Тому ми всіма силами намагаємося цьому запобігти, і таким чином допомогти не лише собі, але й Україні в цілому.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG