Доступність посилання

ТОП новини

Податкову зацікавили «афганці», які штурмували Верховну Раду


Афганці та чорнобильці штурмували Верховну Раду, Київ, 20 вересня 2011 року
Афганці та чорнобильці штурмували Верховну Раду, Київ, 20 вересня 2011 року

Київ – Працівники податкової міліції влаштували обшук в офісі організації ветеранів-афганців «Ніхто, крім нас» і намагалися обшукати помешкання керівника цього об’єднання Олександра Ковальова. У відповідь активісти організації звинуватили працівників податкової у незаконних діях і заблокували їх у своєму офісі. Обшук відбувся за день до проведення громадянського форуму, основна вимога якого – розпуск Верховної Ради. Серед організаторів форуму – організація ветеранів-афганців.

Як стверджує адвокат організації «Ніхто, крім нас» Петро Рябченко, законних підстав для обшуку не було. За його словами, «податківець сказав, що у них доручення слідчого нібито є, але воно не з ними, а в іншому місці». Відтак у відповідь на дії податківців активісти організації заблокували працівників податкової в своєму офісі й викликали прокуратуру та міліцію.

Ветерани війни в Афганістані пов’язують дії правоохоронців зі своєю політичною діяльністю, зокрема – з акцією проти скасування пільг під Верховною Радою 20 вересня, коли учасники акції прорвали міліцейські кордони, а також із запланованим на 14 жовтня громадянським форумом.

«Думаю, що таким чином влада нам нагадує: якщо ми і далі будемо просуватися в своїх намірах, а наше головне гасло – розпуск Верховної Ради, – то таким чином нам показують, що відбуватиметься далі», – каже заступник голови організації «Ніхто, крім нас» Борис Новожилов.

Владі радять не тиснути на громадськість

Прес-секретар податкової міліції Володимир Сапіжак від коментарів утримався. А офіційний інтерн-сайт столичної податкової повідомив, що її працівники діяли на виконання доручення слідчого Донецької податкової на підставі рішення суду міста Макіївка. Борис Новожилов називає причини, названі податківцями, надуманими. За його словами, «до Макіївки ми стосунку не маємо, вугілля не видобуваємо».

У столичній прокуратурі повідомили, що отримали скаргу і перевірять законність дій податківців.

Керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що влада демонструє намір спілкуватися із незручними громадськими організаціями за допомогою репресивних органів.

«Влада має розуміти, що вона такими діями сама провокує протистояння з громадськістю. Напередодні 14 жовтня це лише мобілізує і озлобить людей проти влади», – зазначає експерт.

Також на завтра у Києві запланована маніфестація з нагоди річниці створення УПА та акції противників цього свята. Проте ветерани-афганці кажуть, що в жодній іншій акції, крім роботи форму, участі не братимуть.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG