Доступність посилання

ТОП новини

«Відпустіть Тимошенко, або забудьте про ЄС» – прем’єр-міністр Чехії


Юлія Тимошенко слухає вирок суду 11 жовтня 2011 року
Юлія Тимошенко слухає вирок суду 11 жовтня 2011 року
У Празі в п’ятницю проходить саміт голів урядів країн Вишеградської «четвірки»: Чеської Республіки – Петра Нечаса, Польщі – Дональда Туска, Угорщини – Віктора Орбана. Через владну кризу в Словаччині цю країну на саміті представляє посол в Чехії Петер Брньо.

Учасники зустрічі, окрім іншого, обговорюють питання ставлення країн «четвірки» до ув’язнення колишнього прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Зокрема, голова уряду Чехії Петер Нечас заявив: «Не можу собі навіть уявити, щоб ми могли гладко ратифікувати Договір про асоціацію Європейського Союзу з Україною, коли там не працює правова система і ув’язнена колишній прем’єр».

Цю позицію Чехії підтримали також представники Угорщини та Польщі. На думку польського прем’єра Дональда Туска, «найважливішим європейським стандартом є захист людських і громадянських прав. Поки колишня прем’єр України сидить у тюрмі, важко говорити про виконання європейських стандартів з боку України».

Лідери Чеської Республіки вже не вперше звертають увагу на стан демократії й прав людини в Україні. Долею Юлії Тимошенко цікавився президент Чеської Республіки Вацлав Клаус, надіславши 8 серпня цього року листа українському президентові Віктору Януковичу.

Чехія також надала політичний притулок колишньому міністрові економіки України Богданові Данилишину – члену уряду Юлії Тимошенко.
XS
SM
MD
LG