Доступність посилання

ТОП новини

Морські порти України готові до збільшення експорту зерна


Завантаженiсть зернових складiв державних морських торговельних портiв на 12 жовтня цього року становила близько 420 тисяч тонн. Про це повiдомляє агентство «Iнтерфакс-Україна» з посиланням на Мiнiнфраструктури.

«Це приблизно дві третини вiд максимальних можливостей державних портів», – зазначили у вiдомствi. Згiдно з оперативними даними, загалом державнi морськi порти переробили понад 4 мільйони тонн зернових вантажiв.

Ранiше представники аграрних асоцiацiй висловлювали побоювання, що потужностi українських портiв виявляться недостатнiми для обслуговування експорту українського зерна. На думку фахівців, експорт має рiзко зрости пiсля скасування мита, оскiльки в перiод дiї обмежень цi потужностi були на тривалий перiод законтрактованi підприємствами Росії і Казахстану.

За оцiнками Мiнагрополiтики та експертiв, якщо в липнi-вереснi експорт українського зерна становив близько 3 мільйонів тонн, то в жовтнi-груднi вiн потенцiйно може зрости до 7 мільйонів тонн.

Парламент скасував мита на експорт пшеницi i кукурудзи 7 жовтня, однак цей закон ще не набув чинності, оскільки Президент його досi не пiдписав.
XS
SM
MD
LG