Доступність посилання

ТОП новини

Лист Міноборони Росії до уряду України щодо ЄЕСУ є «диким» – Василенко


Міністерство оборони Росії мало б надсилати листа щодо погашення боргів компанії «Єдині енергетичні системи України» не урядові України, а безпосередньо ЄЕСУ, оскільки це була приватна компанія. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив правознавець-міжнародник, колишній представник України у Гаазькому трибуналі, Надзвичайний і повноважний посол України Володимир Василенко.

Василенко нагадав, що коли слухалася справа Юлії Тимошенко щодо газових контрактів, 10 червня 2011 року міністр оборони Росії Анатолій Сердюков надіслав лист Миколі Азарову, в якому він просив «розглянути питання про погашення наявної заборгованості ЄЕСУ на суму 405,5 мільйони доларів».

«З точки зору права, дикий лист. Якщо заборгувала ЄЕСУ, то до чого тут Прем’єр-міністр України. Позов треба було подавати до ЄЕСУ, тобто звертатися до цієї компанії, хоч вона і збанкрутувала і її більше не існує. До держави претензій не можна було подавати», – наголосив він.

Також, на думку Василенка, «дивним є факт, що цей лист використали, щоб порушити кримінальну справу проти Тимошенко». «В СБУ сказали так, що спочатку вони порушили справу за фактом, наведеним у цьому листі, а потім справу персоніфікували», – сказав правознавець-міжнародник.

«Якщо є докази того, що намагалися цю суму покрити за рахунок державного бюджету України, це вже інша справа. Але знов-таки, тоді Тимошенко керувала ЄЕСУ, а Лазаренко був віце-прем’єром, а потім прем’єром. Тим не менше, окрему справу порушили саме проти Тимошенко», – додав Володимир Василенко.
XS
SM
MD
LG