Доступність посилання

ТОП новини

Parlamentarium розкриває секрети парламенту об’єднаної Європи


Брюссель – Новий центр для відвідин Європарламенту щойно відкрили у Брюсселі. Parlamentarium – саме так його назвали – має на меті нарешті відкрити секрети того, як насправді функціонує Європейський Союз. Участь громадян співдружності у виборах до парламенту кожні п’ять років все меншає, тож депутати покладають надії на цей інформаційний центр, щоб зблизитися з виборцями. Ідея не нова: американський Капітолій також має свій центр відвідувачів, так само як і парламент Австрії. Брюссельський Parlamentarium готували аж шість років та витратили на нього 21 мільйон євро.

Якщо запитати перехожих у Брюсселі, «які функції та для чого створили Європейський парламент чи Європейську комісію», то відповідь отримаєш далеко не завжди.

«Тим часом це доволі природньо, бо Європу з її установами нерідко порівнюють із неприступною фортецею. Щоб дещо наблизитися до громадян, Європейський парламент щойно тепер трохи привідчинив двері. Parlamentarium – таку назву дали центрові відвідин вищої законодавчої інституції ЄС. Саме латинською, щоб зберегти рівноправ’я всіх двадцяти трьох офіційних мов співдружності. Але яка, власне, мета цього центру?» – каже голова прес-служби Європарламенту Жауме Дук Ґільот.

За його словами, «це – можливість ознайомитися із Європейським парламентом, дізнатися що це таке, у чому його важливість, яка його роль та як парламент впливає на щоденне життя всіх європейців».



Участь у дебатах та листи депутатам

На реалізацію цих завдань Parlamentarium пропонує європейцям та приїжджим туристам експозицію, що розкинулася на трьох квадратних кілометрах. І це справжнє занурення в атмосферу європейських владних коридорів. Інтерактивна виставка з найновішими досягненнями аудіовізуальної електроніки надає відвідувачам можливість водночас і розважатися, і вивчати історію та роботу сучасного Євросоюзу. Наприклад, на велетенській стіні з’являються зображення 736 євродепутатів, які розповідають про себе та про свої погляди й завдання. Тут кожен мешканець об’єднаної Європи може вислухати цю презентацію та надіслати депутатові, за якого він голосував, листа, питання, зауваження чи рекомендацію.

Трохи далі, завдяки величезному екранові-панорамі, у відвідувачів є можливість відчути себе у серці Європарламенту, тобто у його сесійній залі під час дебатів.

«Ми тут зблизька та здалека живемо Європою. Parlamentarium – це гарна нагода для всіх відвідувачів дещо краще зрозуміти і навіть відчути Європейський парламент. Тут переживають чимало емоцій», – пояснює віце-президент цієї установи Ізабель Дюран.

У сусідній залі на великій підлозі є мапа, що дає можливість у прямому і переносному сенсі поблукати різними країнами Євросоюзу. Однак тут виникає питання: а що буде з цією картою та підлогою, коли до ЄС приєднаються нові країни? Працівники установи пояснюють: наш заклад – не музей, бо знайомить із, так би мовити, живою установою. Тому і євродепутати, і мапа з часом потребуватимуть внесення змін.

Після годинної екскурсії Європа справді вже не виглядає такою абстрактною та складною. Навіть при тому, що інші центри європейської влади, тобто Єврокомісія та Європейська рада, все ще не поспішають відсувати завісу та недоступні для пересічного європейця чи туриста.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG