Доступність посилання

ТОП новини

Профспілки протестують проти бідності і погрожують масовим страйком


Мітинг з нагоди Міжнародного дня боротьби з бідністю, 17 жовтня 2011 року
Мітинг з нагоди Міжнародного дня боротьби з бідністю, 17 жовтня 2011 року

Київ – Українські профспілки вийшли на акцію протесту до Дня боротьби з бідністю. Понад півтори тисячі демонстрантів із різних регіонів України зібралися у понеділок на Майдані Незалежності і рушили колоною до Кабміну. Профспілчани ухвалили резолюцію, у якій вимагають від депутатів, урядовців і Президента забезпечити в Україні гідну оплату праці і пенсії. У разі невиконання вимог профспілки погрожують масовими акціями протесту з вимогою відставки керівництва держави.

Профспілки виступили за подолання бідності
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Олександр Сорока з профспілки авіабудівників прийшов на Майдан, щоб показати владі, що люди втомилися жити в нинішніх умовах.

«Ціни ростуть постійно, а людям, що працюють «по-білому», платять усі податки, дуже тяжко, особливо молодим, – говорить чоловік. – Двадцять відсотків треба віддати як податок. Плюс – комуналка постійно зростає, а це ніяк не компенсується».

На акцію за подолання бідності вийшли представники профспілок різних регіонів України. Вони вимагали підвищити державні соціальні гарантії, зокрема виплати зарплати і пенсій, а також припинити підвищення цін і тарифів на вимогу МВФ. За даними Федерації профспілок, яка організовувала акцію, на сьогодні зарплату заборгували 130 000 працівників.
У випадку невиконання цих вимог профспілки погрожують загальноукраїнським страйком. За словами очільника Федерації депутата-регіонала Василя Хари, робітники готові до рішучих дій.

«Ми змушені захищати свої права не за столом переговорів, як це робиться у цивілізованому світі і як ми намагалися це робити досить тривалий час, а в судах і на вулицях», – заявив Хара на мітингу в Києві.

Злидарі на пікети не підуть – соціолог

Загалом сьогодні суспільство налаштоване на протести, однак чи відбудуться вони насправді, прогнозувати складно: у кризовий 2008-й опитування показували так само високу суспільну тривожність, однак революцій не відбулося, зазначає Радіо Свобода Михайло Міщенко, заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова. Однак, за його словами, люди, що визнають себе злиденними, не є соціально активними, тому навряд чи вийдуть на вулиці.

«Тут має значення, може, не настільки абсолютний показник бідності, скільки рівень соціальних вимог і запитів. В економічному відношенні більш активні не ті, у кого рівень життя нижчий, а у кого вищий рівень запитів», – вважає соціолог.

Загалом, як зазначив Михайло Міщенко, показники задоволеності життям (на що вистачає власних доходів), відповідно до опитувань Центру Разумкова, сьогодні нижчі, ніж до світової економічної кризи 2008 року, однак за період діяльності нинішньої влади ці показники значно не змінилися. Серед злиденних переважають жінки і пенсіонери.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG