Доступність посилання

ТОП новини

Світові акції проти корпоративної зажерливості тривають


Учасники руху «Захопи Фондову біржу» зайняли площу Святого Павла у Лондоні, 16 жовтня 2011 року
Учасники руху «Захопи Фондову біржу» зайняли площу Святого Павла у Лондоні, 16 жовтня 2011 року

Прага – У Лондоні в понеділок учасники руху «Захопи Фондову біржу» й надалі займали площу Святого Павла в діловому центрі – Сіті. Цього ж дня італійська поліція провела обшуки в анархістських осередках серед підозрюваних у причетності до недільних безладів у Римі. Табори протесту проти корпоративної зажерливості були розгорнуті у вихідні у понад 900 містах 80 країн світу.

Рух проти корпоративної зажерливості був започаткований на початку жовтня в Нью-Йорку, поряд зі світовим діловим центром – Волл Стірт. Він поширився американськими містами – Чикаго, Тусон, Фінікс… У минулі вихідні в США поліція затримала сотні учасників протестів проти безмежних багатств корпорацій. Один із лідерів руху «Захопи Фондову біржу» Біл Доббс заявив, що цьому рухові лише в США вже надійшло пожертв у понад 300 тисяч доларів.

Учасники руху проти корпоративної зажерливості та фінансової кризи вимагають від урядів обмеження збагачення корпорацій за рахунок пересічних громадян, припинення фінансових оборудок із метою безмежного збагачення ділків, ліквідації все ширшої прірви між багатими і бідними у світі. Недарма на плакатах протестуючих на Волл Стріт в Нью-Йорку було написано «99 відсотків американців бідніші від менше, ніж одного відсотка багатіїв». Представники ділового світу, працівники банків вважають ці протести безглуздими. Один із працівників Сіті в Лондоні заявив, що «всі ці заклики безглузді, бо вони жодних реальних рішень не пропонують. Легко сказати, що система не працює, але які альтернативи вони бачать?».

Минулими вихідними особливо масові виступи противників корпоративної зажерливості були в ділових центрах Лондона, Амстердама, Франкфурта. Організатори руху намагаються надавати йому цілком мирного характеру. Але якщо в Лондоні чи Амстердамі це вдається, то в Римі демонстрації в суботу та неділю вилилися у безлади і бійки з поліцією. Там постраждало понад сто осіб, 12 учасників заарештовані.

У понеділок поліція Італії провела обшуки й арешти у багатьох містах країни, особливо серед анархістів, котрих вважають прямо причетними до безладів на вихідні під час акції «Захопи Волл Стріт» у Римі. Поліція також заявляє, що шукає і склади зброї.

Церква підтримала учасників акції в Лондоні

У Лондоні учасники руху «Захопи Фондову біржу» продовжують займати площу Св. Павла в районі Сіті. На захід від собору вже побудували до 150 наметів. Вранці жителі наметового містечка вели агітацію серед банкірів і менеджерів, що прямували до своїх офісів. Один із учасників акції Ґреґ Вілкінсон сказав, що «нерівність стає все помітнішою. В капіталізмі ніколи не було нічого доброго, але раніше він хоча б якось функціонував: люди були зайняті, заробітки зростали. А в останні кілька років доходи ростуть лише у одного відсотка найбагатших – і ростуть шалено, а в інших те ж, що й було, і хай будуть задоволені вже тим, що не втратили роботу».

Акція в Лондоні сьогодні відбувається мирно. Поліція ставиться до учасників терпимо. Акцію «Захопи Фондову біржу» в Лондоні підтримав настоятель собору Св. Павла Джайлз Фрєйзер і попросив поліцію не розганяти мітингуючих.

Табори учасників руху проти корпоративної зажерливості залишаються й у ділових частинах інших міст світу, особливо в США.

Одні експерти пояснюють ці протести соціальними факторами, інші схильні вважати причинами демографічну ситуацію, старіння суспільств і недієздатність урядів вирішити фінансові негаразди. Є навіть експерти, котрі звинувачують в організації руху «Захопи Волл Стріт» Центральне розвідувальне управління США та сербських соціальних активістів із «Опори» і пов’язують це з борговою кризою в США.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG