Доступність посилання

ТОП новини

МВФ хоче бачити корінні економічні реформи в Білорусі


Голова місії МВФ у Білорусі Кріс Джарвіс, постійний представник МВФ в Білорусі Наталія Колядіна, Мінськ, 17 жовтня 2011 року
Голова місії МВФ у Білорусі Кріс Джарвіс, постійний представник МВФ в Білорусі Наталія Колядіна, Мінськ, 17 жовтня 2011 року

Прага – Міжнародний валютний фонд хотів би побачити не обіцянки реформ, а самі реформи в Білорусі, перш ніж вирішувати, чи надавати цій країні нові кредити. Про це у Мінську заявив голова місії МВФ у Білорусі Кріс Джарвіс. Білорусь переживає найгіршу економічну кризу з початку 1990-х років, яка супроводжується і погіршенням політичних стосунків з головними економічними партнерами країни.

Білоруський прем’єр-міністр Михайло М’ясникович заявив, що Мінськ сподівається отримати від МВФ від трьох до семи мільярдів доларів. Але, за словами голови місії МВФ у Мінську Кріса Джарвіса, фонд не готовий говорити про конкретні суми доти, доки у Мінську не розпочнуть серйозно реформувати економіку.

«Ми поки що не наблизилися до тієї стадії, щоб обговорювати конкретну суму позики. Про це ми хотіли б поговорити, якби сюди повернулася місія для переговорів», – заявив Джарвіс на прес-конференції у Мінську в понеділок.

Голова місії наголосив, що МВФ не висуває жодних політичних умов, а рекомендації щодо реформ потрібні для того, щоб покращити життя самих білорусів.

«Влада повинна продовжити і прискорити структурні реформи, особливо реформи щодо підприємництва, приватизацію, лібералізацію цін та реформу банківської системи. Глибока структурна реформа потрібна Білорусі для того, щоб досягнути потужного та тривалого економічного зростання, яке би підняло рівень життя тривалим чином», – наголосив Джарвіс.

Мінськ пішов на безпрецедентні скорочення, та чи піде не реформи?

Через брак коштів влада президента Білорусі Олександра Лукашенка протягом останніх місяців була змушена відмовитися від підтримки національної валюти, підняти ціни на енергоносії, скоротити фінансування державних підприємств, пенсій та витрат на охорону здоров’я.

За словами М’ясниковича, ці кроки були необхідні для того, щоб скоротити дефіцит бюджету, бо це є головною умовою початку переговорів про кредит з Міжнародним валютним фондом.

Делегація МВФ завершила свій візит у п’ятницю. Мінськ сподівається отримати новий транш кредиту вже у грудні.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG