Доступність посилання

ТОП новини

Серед звільнених Ізраїлем полонених немає громадян України – МЗС


Серед полонених, яких Ізраїль звільнив в обмін на капрала Ґілада Шаліта, немає громадян України. Про це заявив речник МЗС України Олександр Дикусаров.

За його словами, зазначена у списку угруповання «ХАМАС» Ірина Поліщук походить з України, але є громадянкою Палестини. Як повідомили у МЗС, Поліщук – це її дівоче прізвище, після заміжжя за палестинцем жінка взяла прізвище чоловіка – Сарахне. «У 2002 році Ірину Поліщук, або ж Ірину Сарахне, було засуджено ізраїльським судом як громадянку Палестини. Ніяких звернень від неї ані вчора, ні сьогодні, ані у 2002 році у нас немає», – наголосив Олександр Дикусаров.

Загалом процес обміну в’язнями, за даними МЗС, відбувається у чотири етапи. «Спочатку будуть звільнені жінки. Представництво України при Палестинській адміністрації уважно відстежує цю ситуацію», – додав речник МЗС.

Він не уточнив, чи були оформлені вихід із громадянства України або втрата громадянства щодо Ірини Сарахне.

Сьогодні в обмін на ізраїльського капрала Ґілада Шаліта, який перебував у полоні у палестинських бойовиків протягом 5 років, Ізраїль звільняє 1027 палестинських в’язнів. Раніше ЗМІ повідомили, що серед них є й колишня вінничанка Ірина Поліщук.

Ізраїльські і палестинські засоби інформації повідомляли раніше, що в долі Ірини Сарахне свого часу брали участь українські дипломати. За тими повідомленнями, вона була засуджена до 20 років ув’язнення за те, що, користуючись підробленим посвідченням особи громадянки Ізраїлю, разом із чоловіком доставила автом на місце теракту в Ізраїлі смертників із вибухівкою. Її чоловік відбуває довічне ув’язнення, його в списку звільнених цього разу немає.
XS
SM
MD
LG